Nadělí Fed investorům pod stromeček růsty či poklesy?

17.12.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Evropské trhy dnes začaly obchodní seanci okolo včerejších uzavíracích hodnot a nový směr nenabraly ani po odpoledním otevření amerických trhů. Je tedy patrné, že zrak všech investorů se nyní ubírá směrem k dlouho očekávanému dvoudennímu zasedání měnového výboru Fed. Značná nervozita z minulého týdne vyvolaná lepšími makrodaty ukazující na zrychlující růst ekonomiky USA a mluvící ve prospěch redukce QE byla ovšem včerejší ,,býčí‘‘ náladou vcelku utlumena. V současné chvíli jsou tedy trhy nastaveny tak, že k utahování QE dojde až příští rok. Do podvědomí investorů se dnes dostala po nějaké odmlce i americká vláda, kde návrh rozpočtu schválený v minulém týdnu Sněmovnou reprezentantů prošel i Senátem a nyní se bude čekat jen na podpis prezidenta Baracka Obamy, který podle očekávání s podpisem problém mít nebude.

Česká národní banka ponechala v souladu s odhady ekonomů sazby na "technické nule" 0,05 % a podle vyjádření bankovní rady bude nadále držet korunu na nebo nad úrovní 27 CZK/EUR.

Hodnoty na evropských parketech (v 16:30 CET) jsou: DAX – 9.128 b. (-0,38 %), PX – 962 b. (-0,38 %), IBEX – 9.386 b. (-0,46 %), za ,,velkou louží‘‘ můžeme vidět hodnoty: S&P 500 – 1.783 b. (-0,19 %), DJIA – 15.898 b. (+0,07 %), Nasdaq – 4.023 b (-0,15 %).

Uvidíme tedy, zda Ben Bernanke připraví investorům příjemnou vánoční projížďkou akciovými trhy, nebo naopak v závěru svého funkčního období investory nepříjemně překvapí.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE