Santa bohatě naděluje zahraničním investorům, na pražský PX však letos zapomněl

27.12.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Závěr letošního roku se stále nese v optimistickém duchu a dnešek nebyl výjimkou. Po několika letech tak můžeme, k radosti investorů a našich klientů, na akciových trzích pozorovat jev zvaný Santa Claus rally. To se ale rozhodně netýká indexu pražské burzy PX, který se ocitá mimo zájem větších investorů a bohužel žádná „Ježíšek rally“ se letos nekoná. Někde mezi je svou výkonností komoditní trh, ten po několika silných vlnách výprodejů přešlapuje na místě.

Silně pozitivně reagují akcie v zámoří na pokračující vlnu makrodat z amerického trhu práce a objednávek dlouhodobé spotřeby. Tento sentiment se celkem pravidelně přelévá na evropský trh, který ten americký víceméně kopíruje. Letošek tak z pohledu makléře a obchodníka hodnotím velice kladně, vždyť drtivá většina akciových indexů hlavně v posledních týdnech atakovala svá historická maxima!

Jak jsem již zmínil výše, zklamáním bylo letos obchodování na pražské burze. Ta se dlouhodobě potýká s nízkou likviditou, a pokud se něco na tuzemském trhu zásadně nezmění, můžeme s naším indexem PX dopadnout jako se slovenským indexem SAX.

Závěr svátečního obchodního týdne: DAX 9.570 bodů (+0,85 %), EUROSTOXX50 3.100 bodů (+0,89 %), S&P 500 1.844 bodů (+0,11%), NASDAQ 4.170 bodů (+0,05 %), PX 989 bodů (+0,57 %), ropa WTI $100 (+0,6 %), zlato $1.215 (+0,28 %).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE