Novoroční vybírání zisků

02.01.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Evropské trhy dnes otevíraly přibližně půl procenta v plusu, ale počáteční pozitivní nálada vyprchala stejně rychle jako bublinky ze šampaňského. Investoři prakticky ihned po otevření začali postupně realizovat zisky z minulého roku. Uklidnění nastalo až kolem 12 hod., kdy se investoři vydali na oběd, poté trh pokračoval v započatém klesajícím trendu. Výprodeje zatím nelze přiřadit ničemu konkrétnímu.

Negativně sice vyzněly informace reportované čínským statistickým úřadem. Čínské PMI dopadlo hůře, než se čekalo, a zároveň bylo nižší než minule. V souvislosti s absencí aktuálních zpráv se tak do diskuze dostal „nízký“ růst čínské ekonomiky a možnost, že ani poslední oficiálně oznámené odhady růstu čínské ekonomiky by nemusely být dosaženy. Výprodeje výrazně postihly i energetický sektor. Spustily je spekulace ke společnosti RWE (-3,18 %). Podle deníku Handelsblatt bude na letošní valné hromadě navrženo navýšení kapitálu až o 10 %.

Na druhou stranu je potřeba zmínit, že trhy v prosinci dosáhly nových historických maxim a s výjimkou tří korekcí rostly půl roku v řadě. Zdravá korekce, kterou bych v dané chvíli nazval vybíráním zisků, trhům jen prospěje.

Indexy momentálně odepisují prosincové zisky DAX (-1,46 %), DJ Euro Stoxx 50 (-1,21 %), CAC 40 (-1,23 %) a FTSE 100 (-0,26 %).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE