Dolar díky příznivým údajům z USA zpevňuje vůči euru

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. ledna (ČTK) - Euro po loňském solidním výkonu dnes na devizových trzích vůči dolaru klesá. Trhy tak reagují na sérii zpráv z americké ekonomiky, které podle analytiků v zásadě potvrzují správnost rozhodnutí americké centrální banky (Fed) začít letos postupně omezovat svá opatření na podporu hospodářského růstu.

Euro, které loni mělo na devizových trzích nejlepší výsledky z hlavních světových měn, dnes k dolaru kleslo až na 1,3634 USD. To byla nejnižší úroveň za dva týdny. Kolem 17:00 SEČ vykazovalo pokles o 0,8 procenta na 1,3642 USD.

Americký dolar vůči japonskému jenu stoupl až na 105,44 JPY, což je nejvýše od října 2008. Pak ale zisky smazal a k večeru oslaboval o téměř 0,4 procenta na 104,95 JPY. Euro k jenu pak ztrácelo asi 1,2 procenta na 143,195 JPY.

Dnešní statistiky amerických úřadů ukázaly, že investice ve stavebnictví v USA v listopadu díky soukromým projektům stouply na nejvyšší úroveň za skoro pět let. Dobré zprávy přišly z trhu práce, kde počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden podruhé v řadě klesl. Solidní tempo růstu si v prosinci udržel zpracovatelských průmysl v USA - podle údajů institutu ISM sice tempo růstu proti listopadu mírně zvolnilo, u nových zakázek je ale patrné zlepšení.

Euro dnes naopak pouze málo podpořily údaje organizace Markit, podle kterých zpracovatelský sektor zemí eurozóny rostl v prosinci nejrychlejším tempem od poloviny roku 2011.

Podle analytika Ulricha Leuchtmanna z finančního ústavu Commerzbank je "citlivost na překvapení" v údajích v eurozóně mnohem menší, než je tomu ve Spojených státech. Analytik banky SEB ve Stockholmu Anders Soderberg zase podle agentury Reuters poznamenal, že euro mělo v posledních 20 letech relativně velký sklon v lednu oslabovat, zatímco dolar měl sklony opačné, tedy k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK