Americké akcie při letošním prvním obchodování klesají

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. ledna (ČTK) - Ceny akcií ve Spojených státech vstoupily do nového roku poklesem. Hlavní akciové indexy tak během dopoledne oslabovaly i navzdory dobrým údajům z ekonomiky. Za poklesem stály především technologické tituly.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval o 0,8 procenta a pohyboval se kolem 16.452 bodů. Širší index S&P 500 klesal o 0,9 procenta na 1832 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite měl ztrátu rovněž kolem 0,9 procenta a nacházel se v blízkosti úrovně 4138 bodů.

Index S&P 500 loni stoupl o téměř 30 procent, což je nejlepší celoroční výsledek za posledních 16 let. Dow Jonesův index loni vzrostl o 26,5 procenta a index Nasdaq dokonce o více než 38 procent. "Trh si nyní dává malou přestávku při hledání nových impulzů," uvedla analytička Anastasia Amorosová ze společnosti J.P. Morgan Funds.

Dnešnímu poklesu cen akcií nezabránily ani příznivé zprávy z trhu práce a ze zpracovatelského sektoru v USA. Údaje ministerstva práce ukázaly, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden opět snížil. Aktivita zpracovatelského sektoru naopak minulý měsíc podle organizací Markit a ISM pokračovala v růstu.

Dolů se dnes vydaly rovněž akcie technologické společnosti Apple. Vliv na pokles kurzu mělo horší hodnocení vývoje těchto akcií, k němuž přistoupili analytici společnosti Wells Fargo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK