Ceny ropy kvůli zprávám o obnovení provozu v Libyi výrazně klesly

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně klesly, barel je tak o více než dva dolary levnější. Hlavním důvodem jsou zprávy z Libye, která se chystá obnovit provoz na jednom velkém ropném poli. Trhy reagovaly i na spekulace o prudkém zvýšení zásob suroviny v překladišti v americké Oklahomě.

Cena severomořské ropy Brent dnes kolem 19:30 SEČ klesala o zhruba dva a půl dolaru na 108,30 USD za barel. Podobně americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela více než dva dolary a její cena se pohybovala těsně nad hranicí 96 dolarů za barel.

Cena Brentu obchodování v loňském roce zakončila na skoro stejné úrovni, kde byla na začátku roku. Mezi faktory, které přispěly k poklesu ceny, patří silnější dolar či údaje poukazující na zpomalení aktivity ve zpracovatelském průmyslu Číny, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Libyjská státní ropná společnost NOC pak dnes oznámila, že znovu spustí provoz na velkém ropném poli na jihozápadě země. Demonstranti totiž souhlasili s přerušením stávky. Pole blokovali od konce října. Firma teď doufá, že těžbu obnoví během několika dnů. Dodávky libyjské ropy narušují protestní akcie a násilnosti. Celková produkce se v minulých měsících snížila z červencových 1,4 milionu barelů denně na méně než 250.000 denních barelů.

Zpráva průmyslové skupiny Genscape zase podle zdrojů agentury Reuters ukázala, že zásoby ropy v překladišti v Cushingu v Oklahomě stouply o milion barelů. V Cushingu se spoluurčují ceny termínových kontraktů uzavřených na newyorské burze NYMEX.

Trhy se také připravují na páteční zprávu o stavu amerických zásob ropy. Úterní zpráva ropného institutu API ukázala, že zásoby v USA se proti odhadům analytiků minulý týden snížily skoro dvojnásobně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 108,31 110,80 New York - Nymex WTI únor 96,05 98,42

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK