Pražská burza ve zkráceném týdnu posílila o 0,7 pct na 993 bodů

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražská burza v uplynulém zkráceném týdnu posílila a index PX proti minulému přidal 0,7 procenta na 993,3 bodu. Nejvíce propadly akcie Unipetrolu, naopak největší růst zaznamenaly akcie developerské firmy Orco. České akcie loni ztratily podle indexu PX téměř pět procent, index ukončil rok na 989 bodech.

"Závěr starého a i počátek nového roku byl charakterizován objemově slabšími obchodními seancemi bez výraznějších cenových impulzů. Samozřejmě pro většinu trhů šlo o týden zkrácený o svátek Nového roku. Přelom roku se obešel i bez výraznějších makroekonomických dat," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byl Unipetrol, který ztratil procento na 168 Kč. U společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie Orco, které posílily o 7,7 procenta na 47,10 Kč. Ani u této firmy se neobjevila žádná firemní informace. "Předpokládáme, že dochází k mírné korekci předchozích propadů z konce roku způsobených horšími čísly a spory mezi akcionáři," podotkl Vaníček.

Druhý lednový týden bude naopak již 'plnohodnotný', co se potenciálně kurzotvorných informací týká vzhledem k zasedání Evropské centrální banky, které může přinést impulz především do obchodování s eurem. "Domníváme se, že si ECB ponechá svůj relativně defenzivní postoj a neoznámí žádné další měnové kroky. Avšak určitě přinese rétoriku, která naznačí možné využití případných expanzivních kroků v případě nutnosti," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK