Ceny ropy prohloubily pokles, trhy očekávají dodávky z Libye

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v propadu a barel severomořské ropy Brent sestoupil až k hranici 107 dolarů. Trhy nadále ovlivňují zprávy o plánovaném obnovení dodávek ropy z Libye. Ropa dnes zlevňuje čtvrtou seanci za sebou.

Ropa Brent kolem 19:30 SEČ ztrácela zhruba 80 centů a pohybovala se blízko 107 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) byla levnější o více než jeden dolar a prodávala se za zhruba 94,30 USD za barel.

Ve čtvrtek, kdy se s ropou obchodovalo v letošním roce poprvé, se její ceny na obou stranách Atlantiku prudce propadly. Libyjská státní ropná společnost totiž ten den oznámila, že znovu spustí provoz na velkém ropném poli na jihozápadě země. Demonstranti předtím souhlasili s přerušením dvouměsíční stávky a Libye doufá, že těžbu na tomto poli obnoví do tří dnů od dohody s demonstranty.

Libye je členem ropného kartelu OPEC, její celková produkce se ale kvůli protestům a násilí snížila z červencových 1,4 milionu barelů denně na méně než 250.000 denních barelů. Zvýšení dodávek by znamenalo vyšší nabídku na trhu a tlak na pokles cen. Barel Brentu i americké WTI ve čtvrtek v obou případech zlevnil o více než tři dolary.

Dnes trhy ovlivnila i pravidelná zpráva amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), podle které se zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden snížily o sedm milionů barelů. To je více než dvojnásobek toho, co čekali analytici. Podle nich je na vině daňová pobídka, která ropné firmy podporuje v tom, aby ke konci roku zásoby využívaly víc. Analytici přitom poukazují na zvýšení zásob ropných destilátů, což naznačuje slabou poptávku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 106,99 107,78 New York - Nymex WTI únor 94,32 95,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK