Americké akcie začaly týden poklesem

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily dnes bez větších změn, v polovině obchodování už ale jejich hlavní indexy vykazovaly zřetelný pokles. Dílčí statistiky nijak podstatně nezměnily vyhlídky americké ekonomiky, ani očekávání nejbližších kroků centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel čtvrt procenta a pohyboval se kolem 16.426 bodů. Širší index S&P 500 oslabil o 0,3 procenta na 1826 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,5 procenta kolem 4111 bodů.

Trh příliš nereagoval na údaje, podle nichž americký sektor služeb v prosinci mírně zpomalil růst. Do záporných čísel se indexy přesunuly po zprávě o silném růstu průmyslových zakázek.

Fed minulý měsíc zahájil proces omezování podpůrných nákupů dluhopisů a investoři nyní odhadují jeho další kroky. "Celkově dnešní údaje nezvyšují obavy z toho, že by Fed mohl ústup od stimulace urychlit," řekl agentuře Reuters Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments.

Loni akciové indexy na Wall Street vzrostly nejvíce za řadu let. Letošní rok zahájily prudkým poklesem, v němž investoři vybírali dosažené zisky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK