Cena ropy Brent kvůli vyšší poptávce po benzinu výrazně stoupla

17.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. ledna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes na světových trzích zastavila počáteční ztráty a stoupla o více než dolar za barel. Růst podpořila poptávka po palivu a rostoucí ceny benzinu v USA. Obchodníci se také zabývali vývozem suroviny z Libye a z Íránu a pravděpodobností, že jeho oživování bude pokračovat.

Cena Brentu se nejdříve během dne dostala až na 105,44 USD, tedy nejnižší hodnotu za dva měsíce, pak se ale propad zastavil. Před 20:00 SEČ cena Brentu stoupla o necelý dolar na zhruba 106,70 USD za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se dnes ve stejnou dobu zvýšila zhruba o 34 centů na 94,23 dolaru za barel a má namířeno k prvnímu týdennímu růstu po třech týdnech ztrát.

Ceny benzinu a topného oleje v USA dnes stouply o více než procento kvůli prudkému zvýšení poptávky, za kterou stojí předpovědi dalšího chladného počasí. Americká vládní data přitom dříve tento týden ukázala, že americké zásoby ropy nečekaně klesly.

"Ceny ropy poskočily, protože bude třeba pokrýt poptávku po vytápění a naftě," sdělil podle agentury Reuters analytik Rich Ilczyszyn ze společnosti iitrader.com.

Ceny Brentu v posledních měsících dolů tlačilo předpokládané zvýšení vývozu suroviny z Libye a z Íránu. Írán a světové velmoci mají v únoru začít jednat o dohodě, která by ukončila spory ohledně íránského jaderného programu. Součástí by přitom mohlo být zmírnění sankcí, které blokují až 1,2 milionu denních barelů vývozu íránské ropy. Libyi se zčásti podařilo zvýšit těžbu ropy poté, co nedávno obnovila provoz na důležitém ropném poli na jihozápadě země. Brent i z těchto důvodů od srpna zlevnil o skoro deset procent.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 106,72 105,75 New York - Nymex WTI únor 94,30 93,96

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK