Cena kukuřice zažila v minulém roce rekordní propad

17.01.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena kukuřice obchodované v USA propadla minulý rok o 40 procent ze 7 dolarů za bušl na 4,22 dolarů za bušl. Tato komodita tak minulý rok zažila mezi …

Cena kukuřice obchodované v USA propadla minulý rok o 40 procent ze 7 dolarů za bušl na 4,22 dolarů za bušl. Tato komodita tak minulý rok zažila mezi komoditami největší procentní pohyb. Investor, který na začátku roku prodal jeden futures kontrakt na burze CME, což je 5000 bušlů (127 tun), mohl na propadu vydělat 14 000 dolarů, tedy zhruba 280 000 Kč. Pro vstup do pozice by stačil i kapitál menší než 100 000 Kč. Margin, tedy minimální výše zálohy za otevření pozice, je na trhu s kukuřicí 2362 dolarů.

Jedná se o nejrozsáhlejší zlevnění minimálně od roku 1960, kdy se futures na kukuřici začali burzovně obchodovat. Důvodem extrémního výprodeje je rekordní celosvětová produkce na úrovni 964 milionů tun a růst zásob na třináctileté maximum 162,5 milionu tun. Ve Spojených státech, které jsou největším dodavatelem této komodity na světě, se urodilo o 30 procent více oproti minulé sezóně, kdy bylo v USA nejhorší sucho za posledních osmdesát let. To vyhnalo cenu kukuřice v roce 2012 na 8,49 dolarů za bušl.

Propad ceny tento rok předznamenávalo několik faktorů. Farmáři plánovali letos na začátku roku osadit 97,3 milionů akrů kukuřice, což je největší osazená plocha od roku 1936. Setba začala na začátku dubna a její průběh byl hladký. Také předpovědi počasí byly od začátku spíše optimistické.

Kukuřice dostala kromě vysoké úrody další silný impulz k poklesu. Vlády po celém světě snižují požadavky na povinné přimíchávání biopaliv. V USA, které v přimíchávání biopaliv celosvětově vedou, jde celých 40 procent sklizně obilnin na produkci biopaliv. Podíl biosložky v palivu již dosáhl 10 procent. Podíl etanolu na palivech je celosvětově okolo 5 procent. Politika v hlavních ekonomikách světa byla ještě do loňského roku nastavena velmi ambiciózně. Původní cíl USA z roku 2007 dosáhnout podílu biosložky 30 procent do konce roku 2030 se jeví jako nereálný. EU minulý rok změnila svůj cíl dosáhnout 10 procent do roku 2020 na 6 procent a i Čína pravděpodobně přehodnotí svůj 5 procentní cíl. Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) na konci loňského roku přehodnotila svůj záměr na objem přimíchávání biopaliv v roce 2014 z 13,8 miliardy galonů na 13 miliard.

Proti přimíchávání biopaliv se zvedla vlna odporu. Odpůrci tvrdí, že škodí totiž motorům, přispívají ke kácení lesů v zemích třetího světa a zvyšují ceny jídla. Studie Světové banky tvrdí, že biopaliva uvrhla do chudoby přes sto miliónů lidí. Snižování emisí oxidu uhličitého, jeden z hlavních důvodů pro přimíchávání, se ukázal jako mylný. Například studie Evropské komise prokázala, že zvýšené emise při výrobě biopaliv vyruší nižší emise z jejich spalování a ve výsledku se do atmosféry dostane ještě více skleníkových plynů, než kdyby biosložka v palivech vůbec nebyla. Další hlavní udávané důvody přimíchávání jsou především snaha o snížení závislosti na ropě a zvýšení zaměstnanosti. I ty stojí na vratkých základech. Za přimícháváním biopaliv může silná lobby zemědělců a zpracovatelů biopaliv. Ta jde ale proti zájmům těžařů a zpracovatelů paliv.

Výhled ceny pro příští rok závisí především na tom, jak dopadne dubnový výsev a podzimní sklizeň. Analytici oslovení společnosti Bloomberg předpokládají pokračovaní mírného poklesu ceny i letos. Dá se očekávat, že vlády budou pokračovat v trendu snižování plánu na přimíchávání biopaliv. Podle technické analýzy by cena komodity mohla propadnout až na podpůrné úrovně z roku 2010 okolo 3 dolarů za bušl.

Graf: Cena kukuřice na burze CME v centech za bušl (Zdroj: CSI)

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE