Ropa díky vyhlídkám růstu globální ekonomiky dál zpevňuje

22.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostou a severomořská ropa Brent se vrátila k blízkosti 108 dolarů za barel. Trh podporuje výhled rostoucí poptávky po ropě díky předpovědím zrychleného růstu globální ekonomiky.

Cena Brentu stoupla kolem 18. hodiny SEČ o zhruba 1.20 dolaru na 107,90 USD za barel a navázala na úterní mírný přírůstek. Americká lehká ropa WTI posílila o 1,75 dolaru na 96,72 USD.

Mezinárodní měnový fond v úterý poprvé po dvou letech zlepšil svůj výhled globálního růstu pro letošní rok. Výrazně se podle fondu zrychlí růst v dosud stagnujících ekonomikách vyspělého světa.

V úterý rovněž Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad světové poptávky po ropě v letošním roce. Globální poptávka by tak převýšila nabídku i přes rekordní těžbu břidlicové ropy ve Spojených státech. IEA konstatovala, že většina vyspělých ekonomik se zbavila recese a jejich poptávka po energii se začne zvyšovat.

Investoři nyní čekají na čísla o týdenním vývoji zásob na americkém trhu. Vládní údaje vyjdou až ve čtvrtek, kvůli pondělnímu svátku o den později než obvykle.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 107,90 106,73 New York - Nymex WTI únor 96,72 94,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK