Dolar a euro klesají, zájem je o bezpečnější jen a frank

24.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. ledna (ČTK) - Dolar a euro v dnešním devizovém obchodování ztrácely na japonský jen a švýcarský frank. Investoři převádějí peníze vybírané z akcií a mladých trhů do měn, které považují za nejbezpečnější. Na devizovém trhu nyní vládnou obavy zejména z pokračujícího útlumu v Číně.

Kurz dolaru vůči jenu odpoledne klesl až o jedno procento na pětitýdenní minimum 102 JPY a proti švýcarskému franku sestoupil na letošní nejnižší úroveň 0,8905 CHF. Euro k jenu se propadlo také o procento. Proti dolaru evropská měna po čtvrtečním vzestupu o 1,1 procenta zůstala beze změny na 1,3690 USD.

Euro v minulých dnech sílilo díky tomu, že investoři stahují peníze z rozvíjejících se ekonomik a směřují je mimo jiné do velkých evropských emisí státních dluhopisů. Investoři sledují se znepokojením zejména známky zpomalování čínské ekonomiky.

"Evropská aktiva se stala pro investory svého druhu bezpečným přístavem," řekl agentuře Reuters Alvin Tan z londýnské pobočky banky Société Générale. v Evropě doznívá několikaletá dluhová krize a země, které krize zasáhla, se začínají zotavovat a vracet se na trhy dluhopisů. Investoři tento měsíc projevili nečekaně velký zájem o nové irské, španělské a portugalské dluhopisy.

Na trhu se předpokládá, že centrální banky USA a Velké Británie začnou letos přitvrzovat měnovou politiku. Dolar to sice zatím příliš neposílilo, spekulace o brzkém zvyšování úrokových sazeb v Británii ale letos tlačí vzhůru britskou libru. Její kurz po pěti dnech vzestupu dnes vystoupil k dolaru až na tříleté maximum 1,6644 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK