Americké akciové trhy v pondělí pokračovaly v poklesu

28.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy v pondělí navázaly na sérii ztrát z minulého týdne a například širší burzovní index S&P 500 klesl potřetí za sebou. Trhy tak reagovaly na rostoucí obavy ohledně osudu uvolněné měnové politiky ve Spojených státech. Akcie technologického gigantu Apple po skončení obchodování odepisovaly 5,7 procenta poté, co čtvrtletní výsledky firmy ukázaly, že prodej chytrých telefonů od Applu zaostal za odhady.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 0,26 procenta na 15.837,88 bodu a pondělí pro něj bylo pátým ztrátovým dnem v řadě. Širší index S&P 500 spadl o 0,49 procenta na 1781,56 bodu. Úhrnný index převážně technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4083,61 bodu se ztrátou 1,08 procenta.

Prudký výprodej na Wall Street začal na konci minulého týdne. V pátek americké akciové trhy spadly o zhruba dvě procenta a utrpěly nejhorší ztráty od loňského léta. Za celý minulý týden jejich hlavní indexy zaznamenaly nejhlubší pád za více než rok a půl. Trhy tehdy ovlivnil výprodej na rozvíjejících se trzích, kde vládnou obavy ze zpomalování čínské ekonomiky a z otřesů v některých dalších zemích. Investoři se také chystají na to, že americká centrální banka (Fed) tento týden může opět omezit podpůrnou měnovou politiku.

Pondělní ztráty indexů Dow a S&P 500 zmírnil výrobce těžkých těžebních strojů Caterpillar, jehož akcie po oznámení nečekaně solidních výsledků stouply o skoro šest procent. Trh naopak dolů táhly akcie technologických firem v čele s giganty Google a Microsoft, které odepsaly dvě procenta, respektive 2,1 procenta.

Na devizových trzích se dolar v pondělí ustálil vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, považovanými trhy za bezpečná útočiště. Dnes na asijských trzích dolar k jenu kvůli očekáváním týkajícím se Fedu zpočátku zpevňoval a stoupl o 0,1 procenta. Později ale zisky odevzdal a kolem 07:00 SEČ jeho kurz k japonské měně stagnoval na 102,64 JPY. Euro k dolaru přidávalo 0,04 procenta na 1,3677 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK