Ropa výrazně oživila, trh čeká propad zásob topného oleje v USA

28.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně stouply, a smazaly tak ztráty z předchozího dne. Investoři čekají, že nové údaje ukážou prudký pokles zásob topného oleje v USA. V pondělí ropa oslabila nejvýrazněji za tři týdny pod dojmem výprodeje na akciových trzích a obav z ekonomického útlumu v Číně.

Cena severomořské ropy Brent krátce po 16:00 SEČ přidávala asi dolar na zhruba 107,70 USD za barel. V pondělí o 1,19 USD oslabila a zaznamenala nejhlubší pokles od 2. ledna. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu přidávala asi 1,80 dolaru na zhruba 97,50 USD.

Obavy z náznaků zpomalování hospodářského růstu v Číně, tedy v zemi, která je největším světovým spotřebitelem ropy, dnes zastínily předpoklady, že američtí spotřebitelé kvůli velmi chladnému lednu prudce zvýšili spotřebu paliv. Týdenní vývoj zásob dnes večer odhadne odvětvová organizace API, ve středu pak vyjdou údaje vládního Úřadu pro energetické informace (EIA).

"Ceny ropy jsou zatím schopné držet se na svém, částečně díky vlně chladu v USA, která zvyšuje poptávku po topení, což zřejmě povede k dalšímu vyčerpávání už tak nízkých zásob destilátů," řekl agentuře Reuters analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch.

K růstu ceny americké ropy WTI přispívá i to, že postupné zprovozňování jižní větve ropovodu Keystone zřejmě vyprázdní dosud přeplněné překladiště ropy Cushing v Oklahomě. To je klíčové místo pro stanovování ceny termínového kontraktu na WTI.

Investoři také čekají na středeční výsledek zasedání americké centrální banky (Fed). Předpokládá se, že Fed opět omezí své měsíční nákupy dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku. Omezování stimulace by mělo podpořit kurz dolaru, což může komodity oslabovat.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 107,70 106,69 New York - Nymex WTI březen 97,50 95,72

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK