Americké akcie v úterý stouply navzdory propadu Applu

29.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. ledna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v úterý posílily navzdory prudkému poklesu technologického gigantu Apple. Pozornost investorů se nyní soustředí na zasedání americké centrální banky (Fed). Dow Jonesův index se zvýšil o 0,57 procenta na 15.928,56 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,61 procenta na 1792,50 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,35 procenta na 4097,96 bodu, napsala agentura Reuters.

Cena akcií společnosti Apple se propadla o osm procent, což představuje její nejprudší denní pokles za poslední rok. Reagovala tak na neuspokojivé údaje o prodeji telefonů iPhone ve čtvrtém čtvrtletí.

Největší světový výrobce léků Pfizer naopak posílil o 2,6 procenta. Firma sice ohlásila výrazný pokles čtvrtletního zisku, její tržby však překonaly očekávání analytiků.

Fed dnes představí výsledek dvoudenního zasedání, na kterém jeho představitelé jednají o dalším vývoji měnové politiky. Řada analytiků předpokládá, že Fed přikročí k dalšímu snížení nákupů dluhopisů, jimiž podporuje hospodářský růst.

Na devizovém trhu dolar v úterý mírně posílil vůči euru i jenu. Omezení nákupů dluhopisů by podle analytiků mohlo americké měně přinést další podporu. Banka by tak totiž opět snížila objem peněz, které pumpuje do finančního systému.

Jednotná evropská měna vůči dolaru oslabila o méně než 0,1 procenta na 1,3661 USD. Vůči jenu dolar stoupl o 0,3 procenta na 102,84 JPY, napsala agentura Reuters.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK