APS: Loni bylo v účastnických fondech 3. pilíře 90.000 klientů

30.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Po prvním roce fungování bylo na konci roku 2013 v takzvaných účastnických fondech třetího pilíře penzijního systému 90.000 lidí. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních společností. V původních penzijních fondech, které jsou označovány jako transformované a k začátku loňského roku již byly pro vstup uzavřené, počet klientů postupně klesá. Koncem roku 2013 v nich bylo podle předběžných statistik 4,87 milionu účastníků penzijního připojištění.

"Loňský rok byl ve třetím pilíři poznamenán mimořádně vysokým přílivem nových klientů do končícího penzijního připojištění v posledních dvou čtvrtletích roku 2012. Do tohoto období se zkondenzoval prodej, který by možná reálně trval dva až tři roky. V roce 2013 jsme měli do značné míry předprodáno," uvedl prezident asociace Vladimír Bezděk.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Dobrovolné penzijní spoření, tzv. druhý pilíř, je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Ve druhém pilíři spořilo na penzi ke konci prosince necelých 84.000 lidí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl milionu lidí. "Zájem o druhý pilíř je po prohlášeních vzniklé koalice o jeho sloučení s třetím pilířem prakticky nulový. Penzijním společnostem ani klientům tedy nezbývá než čekat na konkrétní návrhy politiků, jak vzniklou situaci vyřešit," komentoval čísla Bezděk.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK