Po delší době přichází možnost nákupu kukuřice

31.01.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Dlouhodobý pohled na měsíční cenový graf kukuřice ukazuje obchodní příležitost k nákupům. Cena kukuřice se pohybuje v dlouhodobém růstovém …

Dlouhodobý pohled na měsíční cenový graf kukuřice ukazuje obchodní příležitost k nákupům. Cena kukuřice se pohybuje v dlouhodobém růstovém trendu a to od poloviny roku 2010. Od té doby až po své poslední maximum, kterého trh dosáhl v srpnu 2012, cena očištěna o efekt rolování vzrostla téměř o 800 procent.

Graf č. 1: Měsíční graf futures kontraktu na kukuřici očištěný od efektu rolování v US centech za bušl (Zdroj: CSI)

Následně započala korekce trhu směrem na jih, která již činí 40 procent. A právě nyní technická analýza ukazuje několik dalších detailů, které mohou přispět k tomu, že se korekce zastaví a trh začne opět růst.

Graf č.2: Měsíční graf futures kontraktu na kukuřici očištěný od efektu rolování v US centech za bušl (Zdroj: CSI)

Nejsnadněji viditelné jsou dvě svícové formace. Předposlední měsíční svíce s názvem Doji a poslední svíce jménem Engulfing. Obě tyto formace jsou protitrendové, a jejich vlastností je především zastavení a otočení probíhajícího trendu. V našem případě již zmíněnou cenovou korekci od srpna 2012.

Těchto několik informací ukazuje pouze jednoduchý cenový graf bez dalších rušivých elementů, které sami o sobě pro vstup do pozice mohou stačit.
Pro snadnější rozhodování si však můžeme pomoci i některým z indikátorů. Jelikož se trh pohybuje v trendových úsecích je dobré volit i trendový indikátor. Jedním takovým je velmi známý a oblíbený indikátor MACD. Při zobrazení v grafu je dobře patrná tzv. skrytá divergence. Tedy nesoulad vývoje ceny a indikátoru. Tento typ divergence se používá pro obchodování ve směru trendu, což odpovídá aktuálně naší situaci na trhu s kukuřicí.

Graf č.2: Měsíční graf futures kontraktu na kukuřici očištěný od efektu rolování v US centech za bušl (Zdroj: CSI)


 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE