Erste opět táhla akcie v Praze k poklesu, index PX ubral 0,38 pct

31.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Pražská burza v posledním lednovém dnu klesla stejným tempem, jako o den dřív vzrostla. Hlavní index PX dnes ztratil 0,38 procenta na 990,61 bodu. Růst akcií elektrárenské firmy ČEZ, Komerční banky a telekomunikačního operátora Telefónica nestačil k tomu, aby převážil nad poklesem cenných papírů Erste Bank o více než tři procenta. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Koruna vůči euru nepatrně zpevnila.

"Závěr týdne proběhl na lokálním trhu ve znamení výběru zisků, který ale ve srovnání s vývojem v západoevropské části regionu nebyl tak razantní," podotkl Josef Kohout z Patria Finance.

Propad akcií bank podle Kohouta opět kopírovala Erste, její cenné papíry spadly o 3,39 procenta na 737,70 koruny. Šéf bankovní skupiny Erste Andreas Treichl v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že růst ekonomik ve středoevropském regionu stále nebude stačit k plnému obnovení důvěry v ekonomiku a investic firem.

"Svojí vlastní cestou si šla standardně Komerční banka," poznamenal Kohout. Sledovala spíše vývoj na polském trhu, kde cenné papíry bank rostly o víc než procento. Akcie Komerční banky tak zdražily o 1,42 procenta na 4422 korun.

"Z dalších titulů zaujal ještě více než tříprocentní pokles akcií NWR," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Cenné papíry se podle něj znovu přiblížily svému historickému minimu, když odepsaly 3,36 procenta na 17,25 koruny. Akcie petrochemického holdingu Unipetrol spadly o 3,10 procenta na 153,40 koruny, za leden se tak propadly o téměř devět procent.

"Telefónica CR, jejíž akcie dnes mírně zpevňují, včera po závěru obchodování oznámila změny v představenstvu společnosti v souvislosti s dokončeným prodejem většinového podílu z rukou španělské Telefóniky do rukou PPF," připomněl Kohout. Cenné papíry operátora dnes vzrostly o 0,61 procenta na 295,90 koruny.

Česká měna si dnes vůči euru připsala tříhaléřový zisk a zavírala na 27,56 Kč/EUR, čímž podle Jiřího Cihláře ze společnosti Next Finance bořila zažité konvence. "Posiluje i přesto, že na okolních trzích panuje nervozita hustá jako hrachová kaše," uvedl. Proti dolaru koruna oslabila spolu s eurem, ztratila zhruba desetník na 20,43 Kč/USD.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:00 Kč/EUR 27,59 27,56 Kč/USD 20,34 20,43

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK