Akcie v USA klesají, srážejí je slabé výsledky a situace ve světě

31.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. ledna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování obnovily pokles a jejich hlavní indexy míří k prvnímu měsíčnímu poklesu od loňského srpna. Wall Street podkopaly některé slabé firemní výsledky a také obavy z dalšího propadu měn některých zemí takzvaného rozvíjejícího světa.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel 0,6 procenta a pohyboval se kolem 15.752 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,35 procenta na 1788 bodů. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq byl kolem 4110 bodů se ztrátou 0,3 procenta.

Akcie internetového prodejce Amazon, jehož čtvrtletní výsledky nesplnily očekávání, spadly o více než sedm procent. Jedno procento ztratily akcie maloobchodního gigantu Wal-Mart, který dnes zhoršil výhled pro čtvrté čtvrtletí. Klesaly také akcie firem Mattel a MasterCard, příznivé výsledky ale posílily akcie Googlu.

Globální akciové trhy v poslední době oslabuje situace na rozvíjejících se trzích. Centrální banky Turecka, Jihoafrické republiky a Indie musely kvůli propadu měn zvýšit úrokové sazby nebo intervenovat na podporu jejich kurzů, což prohloubilo odliv investorů z těchto trhů a vedlo k výprodeji na západních akciových trzích.

Index S&P 500 za leden ztrácí asi čtyři procenta, což je jeho nejhlubší pokles od května 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK