Ropa zlevňuje, Brent zažil první měsíční ztrátu od loňského září

31.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně oslabily a severomořská ropa Brent za celý leden zaznamenala první měsíční ztrátu od loňského září. Trh se obává finančních otřesů na mladých trzích a také dopadů pokračujícího omezování podpůrné měnové politiky v USA.

Cena Brentu krátce po 19:00 SEČ odepisovala tři čtvrtě dolaru na 107,20 USD za barel, za leden ale ztratila tři procenta. Americká lehká ropa WTI oslabila o 13 centů na 98,10 USD. To bylo těsně pod úrovní konce minulého roku, ale jeden a půl dolaru nad cenou z konce minulého týdne.

Ropu Brent oslabují známky útlumu ekonomiky a slabší poptávky po ropě v Číně, dále měnové otřesy v některých rozvíjejících se zemích a v neposlední řadě odliv investorů z rizikovějších trhů. Americké ropě naopak pomohlo mimořádně chladné počasí v USA a lepší stav americké ekonomiky.

Ropu dnes oslabovaly další známky dostatečné nabídky. Produkce ropy v rámci kartelu OPEC z prosincového minima za dva a půl roku tento měsíc vzrostla o jedno procento, zjistil průzkum agentury Reuters. Trh podkopává i rozhodnutí americké centrální banky pokračovat v omezování opatření na podporu hospodářského růstu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 107,20 107,94 New York - Nymex WTI březen 98,10 98,23

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK