Cena ropy Brent kvůli údajům z čínského průmyslu dál klesá

03.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes dál oslabuje a její cena sestoupila až na dvoutýdenní minimum pod 106 dolarů za barel. Trh podkopaly nepříznivé údaje z čínského průmyslu, před výraznějším poklesem ale cenám brání situace v Iráku a Sýrii.

Cena Brentu se kolem 16:00 SEČ pohybovala mírně nad 106 dolary se ztrátou třetiny dolaru a předtím se propadla až na 105,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI naopak získávala proti pátku asi 20 centů a byla kolem 97,70 USD.

Tempo růstu aktivity čínského zpracovatelského průmyslu v lednu zpomalilo na šestiměsíční minimum, uvedl o víkendu čínský statistický úřad. Údaje posílily obavy ze zpomalení růstu celé čínské ekonomiky a tamní poptávky po ropě.

Ropa Brent v lednu zaznamenala první měsíční ztrátu od loňského září. Trh oslabovaly finanční otřesy na mladých trzích, obavy z dopadů pokračujícího omezování podpůrné měnové politiky v USA a známky útlumu čínské ekonomiky.

Ropě ale v prudším poklesu brání napjatá situace v zemích Blízkého východu. V Iráku armáda pokračuje v boji s povstalci v západní provincii Anbár a městě Fallúdža a v Sýrii dál zuří občanská válka.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 106,07 106,40 New York - Nymex WTI březen 97,68 97,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK