Vyplatí se investice do umění, aneb za kolik se v krizi vydraží umělecké dílo?

07.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Investovat lze v dnešní době již takřka do všeho. Drtivou většinu z nás jako první bezpochyby napadne zlato nebo stříbro. Investovat se však dá také do jiných kovů, jako je například platina a výjimkou nejsou ani investice do drahých kamenů. Investovat své uspořené peníze můžete také do nemovitostí nebo akcií podniků a nadnárodních korporací. Jen málokoho však napadnou umělecká díla, která by plnila funkci uchovatele hodnoty.

A právě investicím do uměleckých děl se budou věnovat následující řádky. Jaké výhody investice do umění skýtá a komu se investovat do uměleckých děl doopravdy vyplatí?

Kdo by měl zvažovat investici do uměleckých děl?

Hned v úvodu je nutno podotknout, že investice do umění je investicí pouze pro trpělivé. Nejkratší investiční horizont by měl dle odborníků činit nejméně pět let. Samozřejmě můžete být mezi hrstkou šťastlivců, kteří v aukční síni nebo na internetu nakoupili obraz doslova „za hubičku“ a během několika málo měsíců se z na první pohled zbytečné dekorace vyklube prvotřídní originál věhlasného umělce, jehož cena šplhá k závratným výšinám. Na tuto možnost však příliš nesázejte. Pro investování do obrazů a dalších uměleckých děl pochopitelně platí, že čím déle máte předmět v držení, tím vyšší bude jeho cena při prodeji.

Investice do umění = investice pro každého

Investovat do zlata nebo nemovitostí si dnes nemůže dovolit jen tak někdo. Pro takovou investici je bohužel nezbytně nutný poměrně velký objem základního kapitálu. To pro investice do umění neplatí. Obraz můžete v aukční síni koupit za několik tisícovek (ale pochopitelně i milionů), což má zá následek dostupnost tohoto investičního prostředku široké veřejnosti. Při investici do umění – stejně jako u investic do čehokoli jiného – je však nutno obrnit se notnou dávkou trpělivosti, správně si svou investici načasovat a odhadnout, kdy se riziko vyplatí a kdy je lepší počkat na vhodnější dobu.

Kde umělecká díla nakupovat?

Investice do uměleckých děl má jednu velkou nevýhodu. Ti, kteří s tímto investičním nástrojem teprve začínají, se mohou často nechat nalákat na první pohled výhodnou koupí a místo originálního kousku zakoupit bezcenný padělek. Oko laika bohužel není natolik cvičené, jako oko zkušeného investora nebo odborníka na umění. Vždy proto nakupujte pouze ve známých galeriích a výstavách. Doporučit můžeme také renomované a ověřené před aukční výstavy a následné aukce, kterých se může zúčastnit každý i bez úmyslu odnést si nějaké to umělecké dílo s sebou. Tyto aukce se „cvičně“ doporučuje navštívit všem, kteří nemají s investováním do umění doposud žádné zkušenosti.

Za kolik můžete své umělecké dílo prodat?

Při výběru obrazů, do kterých hodláte investovat své finanční prostředky, se zaměřte zejména na díla namalovaná po roce 1950. Pokud se vám podaří objevit nějaký lepší kousek, můžete jej po nějaké době prodat za několik desítek i stovek tisíc korun. Výjimkou však nejsou ani exkluzivní rarity, za které jsou kupci ochotni nabídnout i částky dalece přesahující hranici jednoho milionu. Pro představu a inspiraci můžeme zmínit například rok 2006, kdy byl obraz nazvaný Koupel nohou od Josefa Čapka z roku 1921 vydražen za neuvěřitelných 9,3 milionu korun.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE