Ceny ropy díky poptávce po topném oleji v USA vzrostly

05.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. února (ČTK) - Ceny ropy se v průběhu dnešního obchodování zvyšovaly a severomořská ropa Brent se po třech dnech ztrát vrátila nad hranici 106 dolarů za barel. Trh podpořila silná poptávka po topném oleji ve Spojených státech, které zažívají mimořádně chladnou zimu.

Cena Brentu v 18:15 SEČ stoupla o necelého půl dolaru na 106,25 USD za barel. Americká lehká ropa WTI přidávala asi čtvrt dolaru na zhruba 97,45 USD.

Poptávka po naftě a topném oleji v USA vzrostla za poslední čtyři týdny do konce ledna o 13 procent, uvedl dnes vládní Úřad pro energetické informace. Zásoby těchto produktů minulý týden klesly o 2,4 milionu barelů, což je víc, než se čekalo. Zásoby ropy v USA sice vzrostly, avšak mnohem méně, než odhadovali analytici podle agentury Reuters.

Americkou ropu také podpořila zpráva, že Washington udělil licence na reexport zahraniční ropy z USA do Velké Británie a do Itálie. Tyto dodávky mohou přispět ke zmírnění přebytku ropy na americkém trhu.

V pondělí cena Brentu sestoupila na 105,40 USD, a dostala se tak na minimum za téměř tři měsíce. Oslabovaly ji obavy z útlumu hospodářského růstu v USA a Číně, což jsou největší spotřebitelé ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 106,25 105,78 New York - Nymex WTI březen 97,45 97,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK