Shrnutí týdne: Statistiky v USA ovlivnily komoditní trhy

07.02.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ekonomika USA v lednu podle vládních statistik vytvořila 113 tisíc nových pracovních míst, což je víc než v prosinci. Analytici předvídali, že …

Ekonomika USA v lednu podle vládních statistik vytvořila 113 tisíc nových pracovních míst, což je víc než v prosinci. Analytici předvídali, že vznikne 180 tisíc. Úterní statistika společnosti ADP vykázala, že v soukromém sektoru USA v lednu vzniklo 175 tisíc nových pracovních míst. Trhy očekávaly 185 tisíc. Míra participace v lednu vzrostla na 63 % z prosincových 62,8 %. Míra nezaměstnanosti klesla na 6,6 %, nejníže od října roku 2008. Značně tento týden zahýbala s trhy informace o nižším než očekávaném počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Informace nastartovala růst na průmyslových komoditách.

Měď v reakci na statistku zdražila po nejdelší sérii propadů za posledních 18 let o 2,5 procenta. Vzrostla také cena ropy Brent i WTI. Ropa Brent také zdražila kvůli výpadkům produkce z Libye. Rebelové zamezili dodávkám ropy v jednom z hlavních ropovodů.

Měsíční zápůjční sazba zlata GOFO (Gold Forward Rates) se dostala 4. února již po šesté za posledních 12 měsíců do záporných čísel. Ve čtvrtek se dvouměsíční GOFO dostala na nulu, ale v pátek mírně vzrostla. Negativní sazba GOFO značí, že komerční banky dávají v současnosti přednost držení fyzického zlata před držením dolarů nebo závazku dodání fyzického zlata v budoucnu. Banky musely zlato v tomto období aktivně nakupovat a tlačily tím cenu vzhůru.

Stav zemního plynu v zásobnících USA opět prudce klesnul. Snížení dosáhlo 262 miliard kubických stop. Analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali pokles o 270 miliard kubických stop. Propad zásob zrychluje již třetí týden v řadě. Nicméně cena plynu reaguje poklesem.

Cena sóji se dostala na sedmitýdenní maxima. Za růst ceny můžou neobvyklá sucha v Brazílii, což je největší pěstitel této komodity na světě. Dle předpovědí by měly být pěstitelské oblasti v Brazílii sužovány suchem a obecně nezvykle teplým počasím ještě v příštím týdnu. V některých regionech budou teploty atakovat až 38 stupňů Celsia. K růstu sóji přispěly i obavy, že její zásoby v USA před letošní sklizní budou nižší, než se původně předpokládalo.

Produkce kakaa v Indonésii pravděpodobně propadne na nejnižší úroveň za poslední dekádu díky silným dešťům. Očekává se, že plantáže zasáhnout silné deště během února i března. Podle předpovědí může spadnout až 500 milimetrů srážek. Produkce by mohla propadnout podle Indonesian Cocoa Association na 400 000 metrických tun z loňských 450 000 tun. Cena kakaa vzrostla tento rok na nejvyšší hodnoty od září 2011. Světová poptávka po komoditě podle společnosti Macquarie v sezóně, která začala 1. října, předstihne nabídku o 105 000 tun a v další sezóně o 74 000 tun.

Produkce bavlny v Austrálii, která je třetím největším vývozcem na světě, může být nejnižší za poslední tři roky. Díky suchému počasí může být úroda v období 2013-2014 nižší než 4 milionů žoků. Přitom v předešlé sezoně 2012-2013 produkce dosahovala 4,4 milionu a rekordní byla v období 2011-2012. Tehdy sklizeň dosáhla 5,3 milionu žoků. Australské pěstitelské oblasti zažily v prosinci nejsušší počasí od roku 1938. Oproti předešlé sezoně 2012-2013 klesla celostátně bavlnou osetá plocha v Austrálii o 6,6 procenta na 413 000 hektarů.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE