Ropa Brent kvůli cenám benzínu a topného oleje zdražuje

11.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. února (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes zamířila vzhůru a přiblížila se hranici 109 dolarů za barel. Podílely se na tom ceny benzínu a topného oleje, které vzhůru tlačí přetrvávající chladné počasí ve Spojených státech, ale také očekávaný pokles zásob ropných produktů v USA. Trhy naopak reagovaly jen minimálně na vyjádření nové šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, podle které bude Fed zřejmě pokračovat v postupném omezování podpůrných opatření.

Cena Brentu dnes kolem 18:30 SEČ vykazovala nárůst o skoro 30 centů na zhruba 108,90 USD za barel. Americká lehká ropa WTI se naopak pohybovala kolem předchozího závěru těsně nad hranicí 100 dolarů. Tam se v pondělí udržela letos poprvé. Nadále se přitom pohybuje v blízkosti maxima za šest týdnů, mimo jiné i kvůli očekávání, že zásoby ropných destilátů v USA kvůli mrazivým teplotám minulý týden klesly.

Trhy zároveň očekávaly, že Yellenová dnes naznačí pokračování v ústupu od uvolněné měnové politiky, když Fed od prosince omezil nákupy dluhopisů už o 20 miliard dolarů měsíčně. Program nákupů dluhopisů přitom v minulých letech trh s komoditami jako je ropa do velké míry podporoval. "Výroky Yellenové trh nepřekvapily," řekl agentuře Reuters šéf společnosti Lipow Oil Associates Andy Lipow.

Brentu ovšem v dalším růstu bránilo předpokládané další zvýšení těžby ropy v Libyi. Současná denní produkce činí zhruba 600.000 barelů, což je víc než lednový průměr.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 108,91 108,63 New York - Nymex WTI březen 100,05 100,06

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK