Jen desítka penzijních fondů překonala inflaci

12.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


České penzijní společnosti letos poprvé zveřejnily údaje o výnosech svých účastnických fondů. V nich se za loňský rok shromáždilo 1,2 miliardy korun, téměř polovinu trhu (42,2 %) drží penzijní společnosti České spořitelny a České pojišťovny. Jen desítka fondů překonala svými výnosy inflaci.

Jedničkou se stal fond Conseq Globální akciový s 19% výnosem, který těžil z dvouciferného růstu evropských i amerických akcií. Řada společností ale v loňském roce čekala, až se v nových fondech shromáždí dostatek financí, které bude možné efektivně investovat, a prostředky prozatím držela v hotovosti. Pro letošní rok tak lze očekávat lepší výkonnost většiny účastnických fondů.

Účastnické fondy jsou jednou z novinek loňské penzijní reformy, která může poměrně zásadním způsobem změnit fungování penzijního spoření v České republice. Na rozdíl od původních penzijních fondů (od roku 2013 tzv. transformované fondy) totiž nemusí garantovat nenulové zhodnocení každý rok a svým účastníkům tak mohou nabídnout zajímavější investiční strategie pro zhodnocování vložených peněz. Penzijní společnost si může dovolit investovat více do dynamické složky, kterou představují většinou akcie, a dosahovat tak dlouhodobě daleko vyšších výnosů.

Graf: Výkonnosti všech účastnických fondů, které české penzijní společnosti klientům nabídly v roce 2013

20140212_swiss_1.jpg

Z vykázaného zhodnocení je jasně patrné, jaké bylo složení portfolií jednotlivých fondů. V drtivé většině prostředky nebyly investovány, a nedokázaly proto svým klientům vydělat ani na pokrytí inflace.

Graf: Tržní podíly jednotlivých penzijních společností v ČR k 31. 12. 2013

20140212_swiss_2.jpg

„Na skutečné srovnání si tak budeme muset ještě počkat nejméně do poloviny roku. Tou dobou už by většina fondů měla mít takové složení, jaké bylo určeno při jejich založení,“ říká Jan Macek, analytik společnosti Swiss Life Select.

Dalším očekávaným srovnáním budou výnosy účastnických fondů v porovnání s fondy transformovanými, které doposud spravují úspory většiny klientů penzijních společností. Tyto fondy podle předběžných informací vykážou zhodnocení v průměru kolem 1,5 %, tedy těsně nad průměrnou loňskou inflací.

„Přesto věřím, že z dlouhodobého pohledu budou výnosy účastnických fondů výrazně převyšovat výnosy transformovaných fondů a budou, zejména pro klienty mladších ročníků, přirozenou volbou při úvahách o vhodné strategii penzijního spoření,“ uzavírá Jan Macek.

Zdroj: Swiss Life Select

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE