Dolar dál zpevnil ke slabému euru, libra prudce vzrostla

12.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. února (ČTK) - Americký dolar dnes dál zpevňoval a kromě slabého eura mu nadále pomáhala úterní slova nové šéfky americké centrální banky Janet Yellenové. Nejvíce dnes získala britská libra, které pomohlo výrazné zvýšení růstové předpovědi centrální banky a vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb.

Dolar k euru posílil ke konci dne o 0,4 procenta na 1,3583 USD. Všeobecně slabé euro naproti tomu oslabilo k japonskému jenu o 0,65 procenta na 139,09 JPY.

Dolaru dál pomáhala vyjádření Yellenové, která v úterý řekla, že pokud se bude stav ekonomiky dál zlepšovat, bude Fed pokračovat v postupném omezování podpůrné měnové politiky. Euro oslabily údaje o poklesu průmyslové výroby v eurozóně a slova člena výkonné rady Evropské centrální banky Benoita Coeurea. Ten řekl, že ECB velmi vážně uvažuje o záporné depozitní sazbě.

Bank of England dnes zlepšila odhad růstu britské ekonomiky na letošní rok na 3,4 procenta a naznačila, že by v příštím roce mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb. Kurz libry tak vůči dolaru stoupl o 0,8 procenta na 1,6580 GBP a vůči euru britská měna získala jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK