Lednový ranking investičních fondů

19.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V lednovém rankingu Analizy Online krátkodobý ranking obdrželo 519 investičních fondů, z nichž více než 90% je na trhu přítomno dostatečně dlouho na to, aby jim mohl být udělen ranking také z 36-měsíční perspektivy.

Nejlepší hodnocení 5a v obou investičních horizontech zároveň obdrželo 46 fondů, z nichž 11 bylo ohodnoceno tímto stupněm v lednu poprvé. Jedním z těchto fondů je Franklin High Yield Fund A (Acc) (USD), jehož aktiva mají hodnotu 4,7 mld. USD. Tvoří je především vysoce úročené (tzv. High Yield) dluhopisy, které se vyznačují většími výnosy, ale zároveň také vyšším investičním rizikem. V portfoliu tohoto fondu spravovaného Betsy Hofmanovou a Ericem Takahou se nacházejí cenné papíry emitované subjekty z USA a jiných světových regionů. Českým investorům tento fond v průběhu posledních 12 měsíců přinesl zisk +14,2 %, což je o +2% více než průměr skupiny, v níž se nachází.

20140218_AO_1.jpg

Mezi fondy s nejlepším hodnocením 5a v obou horizontech se v lednu dostal i HSBC GIF - Euro High Yield Bond A (Acc) (EUR). Aktiva tohoto fondu také tvoří vysoce úročené dluhopisy, ale denominované v EUR. Aktiva tohoto fondu spravovaného Philippem Igigabelem rovněž tvoří vysoce úročené dluhopisy, ale denominované v eurech. V jeho portfoliu se nacházejí cenné papíry emitované společnostmi jako např. Conti Gummi, Lafarge nebo Rabobank. Tento fond se vrátil do skupiny nejlépe hodnocených produktů po několikaměsíční přestávce.

20140218_AO_2.jpg

Kromě investičních fondů, které se dostaly do kategorie nejlépe hodnocených, stojí za zmínku také fondy, které zaznamenaly podstatné zlepšení rankingu. Mezi nimi były v lednu také fondy dostupné rovněž v českých korunách. 12-měšíční hodnocení fondu AXA CEE Akciový fond, opf (CZK) se zlepšuje od října minulého roku a v lednu poprvé dosáhlo nejvýššího stupně 5a. Hodnota podílových listu tohoto fondu v průběhu posledních 12 měsíců vzrostla o +1,4 %, což je o +5 procentních bodů více, než činí průměr. Jeho aktiva jsou investována zejména do akcií společností, jež jsou lídry ve svých oborech ve střední a východní Evropě (především v ČR, Polsku a Maďarsku). Hodnocení z perspektivy 36 měsíců je však od listopadu stále v průměrném pásmu a drží se na úrovni 3a.

20140218_AO_3.jpg

Zlepšení 12 měšíčního hodnocení zaznamenal také fond ISČS GLOBAL STOCKS FF - opf (CZK). V lednu se zvýšilo a dosáhlo nejvyšší úrovně 5a. Jeho 36-měsíční ranking se stále nachází na úrovni 3a, avšak pokud fond bude pokračovat v pozitivním trendu, tak má velkou šanci zlepšit své hodnocení také z této perspektivy. Aktiva fondu tvoří podílové listy vybraných akciových fondů a na konci prosince minulého roku měla téměř jedna polovina jeho portfolia expozici na americký trh. Více než 20 % aktiv pak bylo investováno na evropských trzích, dalších 14 % na rozvíjejících se trzích a více než 7 % v Japonsku.

20140218_AO_4.jpg

Seznam hodnocení jednotlivých fondů je ke stažení na konci článku.

Ranking Analizy Online

Ranking Analizy Online je nástroj, který jednoduchým způsobem pomáhá investorům určit nejlepší a nejhorší investiční řešení v rámci dané skupiny fondů. Hlavním ukazatelem pro určení rankingu fondu je tzv. information ratio, které vyjadřuje poměr výkonnosti fondu vůči existujícímu riziku. Fondy dosahující vyšších hodnot tohoto ukazatele, tj. vyšší výkonnosti s ohledem na riziko spojené s investicí do tohoto fondu mají hodnocení 5a nebo 4a, naopak fondy s horším poměrem výnosu k riziku mají hodnocení 2a a 1a. Hodnocení 3a je neutrální. Ranking Analizy Online je udělován každý měsíc, a to ve dvou kategoriích (na základě dat za dva investiční horizonty) – 12 a 36 měsíců. Z pohledu investora jsou nejzajímavější ty fondy, které mají vysoké hodnocení v obou horizontech. V měsíčních reportech zmiňujeme pouze nejlepší fondy, resp. ty, které mají vysoký krátkodobý ranking (4a nebo 5a) a alespoň průměrný dlouhodobý ranking (3a a vyšší).

Zdroj:

 


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Anna Depko


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE