Investice do soft komodit: Káva

20.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Káva Arabica se zjevně v posledních dvou týdnech již odrazila od cenového dna a lze očekávat další růst. Aktuální cena březnového futures kontraktu se pohybuje kolem úrovně 1.5 USD za libru a dostala se tak na nejvyšší hodnotu za posledních téměř 10 měsíců.

Růst této soft komodity je primárně způsoben suchým počasím v Brazílii. Teploty postupně vyeskalovaly na extrémní úrovně, které nebyly v Brazílii zaznamenány za posledních 20 let. Podobné a pro kávu nepříznivé podmínky by mohly pokračovat i v následujících týdnech. Keře kávy v Brazílii jsou nyní pod velkým tlakem a hrozí zásadní poškození plodů.

Brazílie reprezentuje kolem 1/3 světové produkce kávy, následuje Vietnam. Globálně existují dvě hlavní odrůdy kávy, které jsou kávovník arabský (Arabica) a kávovník statný (Robusta). Káva Arabica je z obou druhů pěstována ve vyšším objemu, cca 60% a je považována za kvalitnější odrůdu než káva Robusta. Největšími světovými spotřebiteli jsou EU a Spojené státy.

Současná a relativně nízká cena arabiky je dána především tím, že v posledních letech došlo k velkému rozkvětu produkce konkurenční odrůdy robusty. Velký boom v produkci robusty jsme mohli zaznamenat zejména ve Vietnamu, kde produkce roste násobně každým rokem. Dalším problémem pro kávu arabiku jsou i vyšší náklady na pracovní sílu na úrovni rozvojových zemí, kdy jsou i velké nadnárodní společnosti typu Nestlé vystaveny tlaku na výdaje na provoz a jsou často nuceni rozšířit využití levnější robusty. Robusta je sice cenově dostupnější ale zároveň je považována za méně kvalitní. Skutečnost, že spotřeba kávy i v rozvíjejících státech roste, je obecně pozitivní, ale tento fakt bohužel nepřispívá přímo arabice, jelikož se v rozvojových zemích obvykle konzumuje více robusta. Dochází tak k přebytku arabiky a konečným důsledkem je aktuální, velmi nízká cena.

Dle údajů z ICO (International Coffe Organization) vzrostla v lednu cena kávy o 3.9% a predikce pro objem sklizně v Brazílii je více negativní než se očekávalo. Cena kávy Arabica ztratila v roce 2013 téměř 25% a od svého vrcholu v 2Q 2011 více jak 50%.

V současném období, které je rozhodující pro výši sklizně mají zpravidla externí vlivy okamžitý dopad na cenový vývoj, a proto pokračující nepříznivé počasí v Brazílii může cenu kávy, minimálně v krátkém horizontu, výrazně rozhýbat směrem vzhůru.

Autor komentáře: Tomáš Trtek, Člen investičního výboru Charles Bridge Global Macro Fund

Autor článku

Tomáš Trtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE