Nečekané zvýšení míry nezaměstnanosti ve Velké Británii oslabuje libru, analýza GBP/CHF

19.02.2014 | , BOSSA
INVESTICE


Ve Velké Británii ubylo v minulém měsíci významně na počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. V meziměsíčním srovnání došlo k úbytku o 27 600, což je 6 000 více, než předpokládal průzkum mezi ekonomy. Ostrovní ekonomika se tak již od listopadu 2012 může těšit ze sestupného trendu v počtu žádostí. Prosincový výsledek byl dnes revidován z propadu o 24 000 na 27 700.

Překvapivě dobrý výsledek kontrovalo zvýšení míry nezaměstnanosti. Ta v období od října do prosince poskočila o 0,1 procenta na 7,2 procenta a poprvé od února loňského roku vzrostla. Na druhou stranu došlo k nárůstu v počtu zaměstnaných o 193 000 na celkových 30,1 milionu. Průměrné hodinové výdělky expandovaly v posledních třech měsících loňského roku o 1,1 procenta oproti stejné periodě v roce 2012. Nicméně reálné příjmy jsou kvůli rychlejšímu růstu inflace stále záporné.

Inflace

Zdroj: Reuters

Dobrou zprávou je, že klesá počet žadatelů o zaměstnání na jednu volnou pozici a rovněž přibývají nová pracovní místa, což potvrzují i grafy níže.

Pracovní místa

Zápis z posledního jednání britské centrální banky (BOE) ukázal už tradiční jednomyslnost. Členové MPC se shodli v poměru 9 ku 0 na zachování rekordně nízké úrokové sazby 0,5 procenta a zároveň na výši objemu peněz vyhrazených k nákupu dluhopisů (375 miliard liber ročně).

Švýcarský ZEW index ekonomického sentimentu oslabil v únoru o téměř 8 bodů, když poklesl na 28,7 bodu a zároveň tak dosáhl 4měsíčního minima. Jako pozitivní se dá vzít, že již od února loňského roku se tento předstihový index drží v kladných hodnotách, které značí pozitivní výhled do dalších 6 měsíců.

GBP/CHF reaguje na zprávy z britské ekonomiky oslabením. Trh tak dočasně zastavil tendenci otestovat silný odpor na souběhu ceny 1,4885, klouzavého průměru 100 a klesající trendové linie. V případě pokračujícího poklesu, lze zastávku očekávat nejdříve při dosažení 1,4780, která by měla být silnou podporou.

gbpchf

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE