Ukrajinská dohoda zmírnila obavy na finančním trhu

21.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 21. února (ČTK) - Dohoda mezi ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí zmírnila napětí na ukrajinském finančním trhu. Úroky u státních dluhopisů klesly a dolů zamířila rovněž cena pojištění proti nesplacení ukrajinského státního dluhu. Ukrajinské akcie naopak posilovaly, napsala agentura DPA.

Janukovyč dnes potvrdil dohodu s opozicí s tím, že vypíše předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s návratem ke znění ústavy z roku 2004, tedy s omezením prezidentských pravomocí. Oznámil rovněž, že hodlá vytvořit koaliční vládu národního porozumění.

Úrok u dvouletých ukrajinských dluhopisů vydaných v dolarech dopoledne klesl téměř o jeden procentní bod na 16,3 procenta, zatímco index ukrajinské akciové burzy PFTS si připsal přes pět procent. Ukrajinská hřivna nicméně zůstala pod tlakem a vůči dolaru oslabila o více než tři procenta, napsala DPA.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes podruhé za tři týdny srazila úvěrové hodnocení Ukrajiny, a to o jeden stupeň hlouběji do podřadné kategorie C. Konstatovala přitom, že politická situace v zemi se podstatně zhoršila a nebezpečí bankrotu se zvýšilo.

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK