Týdenní shrnutí: Cena kávy prudce stoupá

21.02.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Lednové tržby maloobchodníků, kteří tvoří většinu ekonomické aktivity, klesly ve Velké Británii o 1,5 procenta. Propad překonal průměrné …

Lednové tržby maloobchodníků, kteří tvoří většinu ekonomické aktivity, klesly ve Velké Británii o 1,5 procenta. Propad překonal průměrné očekávání analytiků, které bylo v úrovni růstu o 0,9 procenta. Negativně dopadl i sektor státních financí, kde lednový rozdíl mezi výdaji a příjmy skončil v deficitu 6,4 miliardy liber. Státní finance se tak propadly poprvé za posledních šest měsíců. Anualizované množství nových stavebních povolení ve Spojených státech vydaných v lednu činí 0,94 milionu. Počet povolení klesá již třetí měsíc od šestiletého maxima, kterého bylo dosaženo loňského října v úrovni 1,03 milionu. Analytici očekávali přírůstek o velikosti 0,98 milionu.

Jihoafrická společnost Standard Bank vymění pravděpodobně německou Deutsche Bank u jednacího stolu, kde se pravidelně dvakrát denně stanovuje cena zlata (London fix). Standard Bank je z 20 procent vlastněna čínskou státní bankou Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), která současně zkupuje podíly v londýnských společnostech obchodujících komodity. Čína se stala největším spotřebitelem zlata, když během minulého roku předběhla Indii. Čínská poptávka po zlatých cihlách a mincích vzrostla meziročně o 38 % na rekordních 1066 tun a indická o 16 % na 975 tun.

Analytici očekávají pokles ceny ropy WTI. Americká ropa WTI roste šestým týdnem v řadě v reakci na pokračující studené počasí v USA. Zásoby destilátů včetně topných olejů a dieselů poklesly o 339 000 barelů na 112,7 miliónů barelů v sedmi dnech končících 14. února. Podle Michaela McCarthyho, analytika CMC Markets, trh s ropou WTI již narazil na svůj strop v úrovni 103 dolarů za barel. Celkové zásoby ropy v minulém týdnu vzrostly o 973 000 barelů. 23 z 28 analytiků oslovených společností Bloomberg očekává, že cena ropy WTI poklesne v týdnu končícím 28. února.

Cena zemního plynu atakovala nová maxima v důsledku zvýšené poptávky způsobené extrémně silnými mrazy, která stahuje zásoby zemního plynu nejníže za posledních 10 let. Zásoby v týdnu končícím 14. únorem poklesly až o 250 miliard kubických stop. Přitom průměrný úbytek v tomto období za posledních 5 let je jen 133 miliard kubických stop plynu.

Americké ministerstvo zemědělství zveřejnilo svůj odhad sójou osetých ploch pro sezonu 2014-2015 o velikosti 79,5 milionu akrů. Odhadovaná rekordní plocha je tak oproti předešlému období větší o 3,9 procenta. Předpoklad ministerstva je menší než průměrný odhad analytiků oslovených agenturou Bloomberg, který dosahoval 80,39 milionu akrů. Přesto však může mít větší osev negativní vliv na cenu sóji, která se aktuálně pohybuje těsně pod pětiměsíčním maximem.

Cenu cukru ženou nahoru deště v Indii a sucho v Brazílii. Produkce cukru v Indii, což je po Brazílii druhý největší producent, by mohla propadnout na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Vydatné deště ničí úrodu. Produkce podle analytiků oslovených společností Bloomberg poklesne o 6,4 procenta na 23,5 miliónu metrických tun v sezóně, která začíná 1. říjnem. Indian Sugar Mills Association odhaduje 25 miliónu metrických tun, ale svůj odhad bude revidovat. Produkce v Brazílii je ohrožena suchem.

Díky nákupům hedgeových fondů cena kávy arabiky prudce vzrostla. Investoři začali nakupovat i přes avizované deště, které mají přijít v Brazílii. Ta je největším producentem tohoto typu kávy na světě. Zdražení kávy povzbudil i nižší odhad tamní produkce. Mezinárodní organizace pro kávu odhaduje brazilskou sklizeň pro rok 2014-2015 v úrovni 46,53 až 50,15 milionu pytlů. To by znamenalo již druhý po sobě jdoucí pokles produkce v Brazílii poprvé od roku 1977.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE