Americké akcie díky příznivým údajům a výsledkům mírně rostou

26.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. února (ČTK) - Americké akcie v první polovině dne mírně posilují, širší index S&P 500 ale zůstává pod pondělními maximy. Trh podporují příznivé údaje z trhu bydlení a výsledkové zprávy velkých maloobchodních společností.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) posílil o 0,25 procenta na zhruba 16.220 bodů. Širší index S&P 500 získal 0,3 procenta na 1850 bodů a úhrnný index technologického trhu Nasdaq byl s přírůstkem 0,5 procenta kolem 4311 bodů.

S&P 500 v pondělí během dne překonal maximum z poloviny ledna, na nový rekordní závěr se ale nedostal. Úroveň kolem 1850 bodů je pro investory hranicí, přes kterou zatím nechtějí jít, řekli analytici agentuře Reuters.

Trh podpořily údaje, podle nichž prodej nových domů v USA v lednu nečekaně vzrostl a dostal se na maximum za pět a půl roku. Údaje zmírnily obavy z prudkého útlumu na trh bydlení.

Díky dobrým výsledkům výrazně rostly akcie maloobchodních společností Target a Lowe. Index maloobchodního sektoru se zvýšil o 1,5 procenta.

Pozornost obchodníků se nyní upírá ke čtvrtečnímu projevu šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové před bankovním výborem Senátu. Trh doufá, že si na základě jejího vystoupení udělají lepší představu o dalším vývoji měnové politiky v USA.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK