Shrnutí týdne: Zápůjční sazby na zlato začaly opětovně růst

28.02.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Index spotřebitelských cen v únoru v eurozóně podle předběžných údajů meziročně vzrostl o 0,8 %. Euro na zprávu reagovalo růstem o půl …

Index spotřebitelských cen v únoru v eurozóně podle předběžných údajů meziročně vzrostl o 0,8 %. Euro na zprávu reagovalo růstem o půl procenta. Čínská centrální banka prostřednictvím dvoutýdenních forward repo kontraktů stahuje peníze z ekonomiky. Naposledy tak činila v červnu loňského roku, což způsobilo značný propad cyklických komodit a rychlý růst úrokových sazeb. Během ledna objem nově poskytnutých úvěrů dosáhl 200 miliard dolarů, tedy třikrát více než v prosinci. V Číně dlouhodobě panují obavy o zdraví bankovního sektoru vzhledem k nekontrolované expanzi úvěrů.

Cena zlata vzrostla od začátku roku téměř o 10 procent tedy o 120 dolarů na unci. Období růstu ceny se krylo s obdobím negativních zápůjčních sazeb na zlato GOFO. Dvouměsíční sazba se v pátek dostala po 14 dnech opět na nulu a je pravděpodobné, že jí i jednoměsíční bude následovat. Rostoucí GOFO sazby značí návrat likvidity do mezibankovního trhu se zlatem a potenciální pokles ceny komodity.

Produkce ropy v USA se podle Energy Information Administration dostala na 25letá maxima na úrovni 8 miliónů barelů denně, přesto cena v uplynulých týdnech rostla. Ropa WTI zažila tento týden první týdenní pokles po pěti týdnech růstu. Naplnil se tak odhad analytiků z minulého týdne, kdy 23 z 28 analytiků oslovených společností Bloomberg očekávalo, že cena ropy WTI poklesne v týdnu končícím 28. února. Rafinérie v USA se chystají na období jarní údržby. V současnosti pracují na 88 procent svojí kapacity, což je nevyšší úroveň za posledních deset let pro toto období. Vysoká úroveň produkce rafinérií společně se zvýšenou poptávkou po topných olejích hnala cenu WTI vzhůru. Cenový rozdíl mezi ropou Brent a WTI se během čtvrtečního obchodování snížil na 6,56 dolaru na barel, což je nejnižší hodnota od 4. října.

Cena sójových bobů během týdne vzrostla až na úroveň 14,44 dolarů za bušl. Sklizeň sóje ohrožují vysoké teploty v Brazílii. Dalším růstovým faktorem je vysoká inflace v Argentině, která zvyšuje neochotu farmářů prodávat úrodu. Odhadovaná sklizeň sojových bobů v Argentině podle organizace Oil World v sezóně 2013-14 dosáhne 85 milionů metrických tun, což je o 4,5 miliónu méně, než byly odhady před měsícem. Celosvětová produkce sojových bobů by měla podle Oil World tento rok dosáhnout 280 miliónů tun, což znamená meziroční nárůst o 4,7 procenta. Soren Schroder, ředitel komoditní společnosti Bunge, očekává, že i přes sucha bude letos ve světě rekordní úroda. Farmáři mají díky současným dešťům starosti se sklizením úrody.

Deště v Brazílii nejspíše přišly příliš pozdě. V lednu zažila Brazílie jeden z nejsušší a nejteplejších měsíců v historii a až tento týden přišly vydatné srážky. Brazílie je hlavní světový producent kávy Arabika, cukru, pomerančového džusu, ale také obilnin, jako jsou kukuřice nebo sójové boby. Obavy, že sucho způsobí 15 procentní zmenšení úrody, vyšponovaly cenu kávy až na úroveň 1,8125 dolaru za libru, což znamená nárůst o téměř 60 procent. Podle brazilské vlády mohlo ale dojít v některých částech země až k 45procentnímu poničení úrody.

Cena cukru vzrostla následkem sucha o 20 procent a dostala se tak na 5měsíční maxima. Největší světový obchodník s etanolem a cukrem Copersucar v pondělí snížil svoje předpovědi pro úrodu v centrální části Brazílie z 610 na 570 miliónů tun. Celkové odhady švýcarské společnosti Sugar Consultancy předpokládají snížení úrody třtiny o 5 až 10 procent.

Cena vepřových půlek (lean hogs) pokračovala ve strmém růstu, který trvá cca od poloviny února. Ve čtvrtek byl růst díky limitnímu pohybu dokonce největší od 7. března loňského roku. Vepřové zdražuje hned z několika důvodů. Jednak jím spotřebitelé v USA do jisté míry nahrazují drahé hovězí maso, jehož trh je aktuálně sužován nízkým množstvím jatečního skotu. Dále Rusko zvažuje zrušení zákazu dovozu amerického vepřového masa, ve kterém nebude obsažen Ractopamin, tedy látky urychlující růst svalové hmoty. Doposud platil zákaz pro dovoz veškerého vepřového z USA. Nepříjemný je i smrtelný virus, která zahubil velké množství vepřů na amerických farmách.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE