Výhled pro americký trh s ropou

28.02.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Produkce ropy v USA se podle Energy Information Administration dostala na 25letá maxima na úrovni 8 miliónů barelů denně, přesto cena v uplynulých …

Produkce ropy v USA se podle Energy Information Administration dostala na 25letá maxima na úrovni 8 miliónů barelů denně, přesto cena v uplynulých týdnech rostla. WTI zažilo tento týden první týdenní pokles po pěti týdnech růstu. Naplnil se tak odhad analytiků z minulého týdne, kdy 23 z 28 analytiků oslovených společností Bloomberg očekávalo, že cena ropy WTI poklesne v týdnu končícím 28. února. Rafinérie v USA se chystají na období jarní údržby. V současnosti pracují na 88 procent svojí kapacity, což je nevyšší úroveň za posledních deset let pro toto období. Vysoká úroveň produkce rafinérií společně se zvýšenou poptávkou po topných olejích hnala cenu WTI vzhůru. Cenový rozdíl mezi ropou Brent a WTI se během čtvrtečního obchodování snížil na 6,56 dolaru na barel, což je nejnižší hodnota od 4. října.

Graf: Cena ropy WTI a Brent v USD za barel a jejich cenový rozdíl (Zdroj: Bloomberg)



Kartel OPEC těží nejméně ropy za poslední dva roky díky snížené produkci v Saudské Arábii a problémům s dodávkami z Libye. Celková produkce kartelu klesla tento měsíc na 29,88 oproti únorovým 29,89 miliónům barelům denně, což je nejnižší úroveň od června 2011. OPEC stojí za 40 procenty světové produkce ropy.
Produkce z hloubových podmořských vrtů v Golfském zálivu by měla dosáhnout 1,5 miliónů barelů denně do konce roku a do konce dekády by měla překročit 2 milióny barelů denně. Hlavním tahounem ropného boomu v USA je těžba z břidlic. Přičemž pouze šest nalezišť je zodpovědných za 90 procent nárůstu těžební kapacity.
Tabulka: Změna produkce v největších břidličných nalezištích v USA mezi listopadem a prosincem 2013 (Zdroj: EIA)



Objem importu ropy do USA by se měl díky novým nalezištím zmenšovat až do roku 2020, kdy EIA předpokládá stagnaci objemu importu. Zatímco okolo 2021 by se USA měly stát čistým exportérem zemního plynu.

Graf: Předpokládaný objem importu plynu a ropy do USA relativně k roku 2010 (Zdroj: EIA)

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE