Akcie v USA kvůli rostoucímu napětí na Ukrajině v pondělí klesly

04.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. března (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily nový týden poklesem a na příklad Dow Jonesův index v pondělí ztratil 0,9 procenta. Na vině je rostoucí napětí na Ukrajině a v Rusku poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že má právo vpadnout na území ruského souseda.

Dow Jonesův index v závěru pondělního obchodování odepsal 0,94 procenta na 16.168,03 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,74 procenta na 1845,73 bodu. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq Composite v závěru ztratil 0,72 procenta a pondělní obchodování zakončil na 4277,3 bodu.

Zprávy, že Ukrajina v neděli vyhlásila mobilizaci a Washington pohrozil ekonomickou izolací Ruska, zastínily na trzích pondělní nečekaně příznivá americká data, podle kterých aktivita v americkém zpracovatelského sektoru v únoru po dvou měsících oslabování výrazně oživila. Určité vybírání zisků kvůli politické nejistotě se ovšem podle agentury Reuters na Wall Street očekávalo poté, co index S&P 500 v pátek uzavřel na rekordním maximu. Pokud se budou vztahy mezi USA a Ruskem nadále zhoršovat, mohlo by to mít podle analytiků dopad na akcie energetického sektoru.

Na devizových trzích v pondělí posiloval americký dolar a japonský jen, neboť krymská krize přiměla investory hledat v těchto relativně bezpečnějších měnách útočiště. Dolar a euro k ruskému rublu stouply na rekordní maxima 36,68 RUB, respektive 50,53 RUB. Ukrajinská hřivna naopak po propadu na rekordní minimum v pondělí k dolaru oživila na 9,6 hřivny za dolar. Od začátku roku ale ukrajinská měna oslabila o skoro 17 procent.

Euro k dolaru dnes kolem 07:05 SEČ přidávalo zhruba 0,1 procenta na 1,3752 USD. Dolar k jenu zpevňoval o skoro 0,4 procenta na 101,83 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK