Akcie v USA se ve středu příliš nezměnily, trh sledoval Ukrajinu

06.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Americké akcie ve středu hledaly směr a jejich širší index zakončil obchodování s minimálními změnami. Investoři se rozhodli nevšímat si nečekaně horších údajů o vývoji na americkém trhu práce a v tamním sektoru služeb a sledovali vývoj na Ukrajině.

Dow Jonesův index ve středu klesl o 0,22 procenta na 16.360,18 bodu. Širší index S&P 500 odepsal pouhých 0,01 procenta a skončil na 1873,81 bodu, těsně pod středečním rekordním maximem. Úhrnný index technologického trhu naopak přidal 0,14 procenta a uzavřel na 4357,97 bodu.

Zpráva organizace ADP ukázala, že v americkém soukromém sektoru vzniklo v únoru zhruba 139.000 nových pracovních míst, mnohem méně, než čekali analytici. Údaje institutu ISM pak ukázaly, že tempo růstu v americkém sektoru služeb v únoru nečekaně zpomalilo a sektor vykázal nejpomalejší růst od roku 2010.

Obchodníci ve středu pozorně sledovali vývoj související s krizí na Ukrajině a s napětím mezi Moskvou a Západem ohledně vlivu v Kyjevě. Oproti pondělnímu výraznému poklesu amerických akcií a následnému úternímu oživení byla ve středu situace klidnější, vzhledem k proměnlivému vývoji na Ukrajině je ale možné očekávat další výchylky, napsala agentura Reuters.

Na rekordní hodnotu během středečního obchodování stouply akcie společnosti Facebook, jejichž cena se dostala až na 71,97 USD za akcii. Index Dow Jones pak táhly dolů akcie ropného gigantu Exxon Mobil a výrobce sportovních oděvů Nike.

Na devizovém trhu dolar ve středu zpevňoval k euru i k jenu kvůli očekávání, že horší údaje z americké ekonomiky nezabrání tamní centrální bance v postupném omezování podpůrné politiky, což by byl dobrý scénář pro dolar. Euro k dolaru dnes kolem 07:00 SEČ klesalo o 0,06 procenta na 1,3728 USD. Dolar k jenu vykazoval nárůst o 0,3 procenta na zhruba 102,65 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK