Oves – od začátku letošního roku se řadí mezi nejziskovější komodity

06.03.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Z hlediska investic se jedná o vcelku nenápadný trh. V poslední době však ukazuje, že umí velké pohyby podobně jako zlato nebo ropa. V letošním …

Z hlediska investic se jedná o vcelku nenápadný trh. V poslední době však ukazuje, že umí velké pohyby podobně jako zlato nebo ropa. V letošním roce je ovšem značně překonává. Cena ovsa se od začátku letošního roku zvedla až o 55 procent a vzestupný trend prozatím nevykazuje známky obratu. Poslední rekordní cena byla dosažena minulý týden 4. března, kdy se dostala do úrovně 504,5 USc za bušl. Za daným vývojem stojí nepříznivá situace v oblasti transportu.

Graf: Procentuální změna ceny vybraných komodit od začátku roku 2014 (Zdroj: Bloomberg)
 

Kanadští pěstitelé ovsa se dostávají do potíží kvůli neochotě transportních společností přepravovat zrniny. V době, kdy sílí poptávka po této komoditě, přepravci dávají přednost ropným produktům. Podle některých analytiků a zemědělců je pro přepravce ropa lukrativnější než obilniny. Železničáři však svádějí vinu za zpoždění přepravy obilnin na tuhou zimu. Například Mark Hallman, mluvčí Kanadské národní železnice, která je jedním z hlavních železničních přepravců v zemi, tyto spekulace odmítá. Dopravci uvádějí, že hlavním důvodem, proč je omezen transport zrnin, je chladné počasí, které omezuje technickou funkci brzdových systémů lokomotiv. Z toho důvodu jsou na tratě nasazovány kratší vlaky, což vede ke zhuštění železniční dopravy a jejímu celkovému zpomalení.

Tak či onak daný stav brzdí příjmy farmářů a tlačí ceny ovsa na amerických burzách vzhůru. USA jsou přitom silně závislé na importu kanadského ovsa, což je důvod, proč se situace v přepravě hlavně dotýká této komodity a ostatním plodinám se vyhýbá. To zvyšuje obavy, že Spojené státy budou muset čelit jeho nedostatku, což může ovlivnit náklady společností, jakou jsou například PepsiCo Inc nebo General Mills Inc. Někteří analytici předpovídají, že zásoby ovsa v USA v letošním roce klesnou na padesátičtyřleté minimum. V sezóně 2012-2013 Spojené státy importovaly z Kanady, která je největším světovým vývozcem této komodity, 1,6 milionu tun ovsa, přičemž produkce dosáhla pouze 1,1 milionu tun. Dovoz se od začátku loňského roku zvýšil o 60 procent.

Graf: Import ovsa do Spojených států v tunách (Zdroj: Bloomberg)

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE