Čína čelí prvnímu defaultu na trhu firemních dluhopisů

07.03.2014 | , Fio banka
INVESTICE


Čínská solární společnost Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co., se dnes stala první čínskou firmou, která nebyla schopna...

...splatit své závazky z dluhopisů, jež vydala před dvěma lety. Jedná se tak o vůbec první default na čínském trhu korporátních dluhopisů poté, co vláda odmítla podat firmě pomocnou ruku. Celkový splatný úrok Chaori Solar k dnešnímu dni dosahuje 89,8 mil. juanů (14,7 mil. USD), společnost ovšem uvedla, že je schopna splatit jen 4 mil. juanů.

Trh čínských firemních dluhopisů se od roku 2007 více než zdesetinásobil a dnes dosahuje hodnoty 8,7 trilionu juanů (1,43 trilionu USD). Analytici Standard & Poor's odhadují, že celkový dluh čínských firem by na konci letošního roku mohl dosáhnout 13,8 trilionu USD a měl by tak přeskočit kumulativní dluh amerických firem.

Li Ning, analytik z Haitong Securities, druhé největší makléřské firmy v Číně, uvedl, že se letos nejspíš nejedná o poslední default na čínské půdě, a že pokud by se do platebních problémů dostala i nějaká finanční instituce, mohla by situace vyústit do extrémních důsledků jako při pádu Lehman Brothers. Další default s největší pravděpodobností může postihnout čínské firmy z odvětví jako jsou ocelářství, solární energetika, výroba lodí anebo v uhelném sektoru.

Zdroj: Bloomberg, Wall Street Journal


Martin Bernat
Fio banka, a.s.

Autor článku

Bernat Martin  

Články ze sekce: INVESTICE