Americké akcie kvůli Ukrajině ztratily zisky a uzavřely smíšeně

07.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes uzavřely smíšeně. Akcie zpočátku podpořily nečekaně příznivé údaje z domácího trhu práce. Později ale většina burzovních indexů zisky ztratila kvůli obavám z pokračujícího napětí na Ukrajině a technologický index Nasdaq uzavřel se ztrátou.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 30,83 bodu, tedy 0,19 procenta na 16.452,72 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,01 bodu, neboli 0,05 procenta, na rekordních 1878,04 bodu. Index uzavřel na rekordu již druhý den za sebou. Index technologického trhu Nasdaq však klesl o 15,9 bodu, čili 0,37 procenta, na 4336,22 bodu.

Za celý týden všechny tři indexy rostly. Dow Jones o 0,8 procenta a S&P 500 o jedno procento. Nasdaq stoupl o 0,7 procenta a zaznamenal růst již pátý týden za sebou.

Americký trh práce se v únoru začal vymaňovat ze silného útlumu způsobeného nezvykle mrazivým počasím. Podle dnešních údajů vytvořili zaměstnavatelé 175.000 pracovních míst, více, než se čekalo. Lednový údaj pak byl revidován směrem vzhůru.

Náladu na trhu ale zhoršuje napětí mezi Ukrajinou a Ruskem kvůli Krymu a investoři se raději před nejistým víkendem do větší aktivity nepouštěli. "Zpočátku vládla euforie, ta se ale později vytratila," řekl agentuře Reuters Ken Polcari z newyorské makléřské firmy O'Neil Securities. "Bude víkend a je tady stále velké riziko ohledně Ukrajiny," dodal.

Z jednotlivých firem k růstu nejvíce přispěl prodejce sportovního oblečení Nike a ropná firma Exxon Mobil. Akcie Nike zpevnily o 1,6 procenta a akcie firmy Exxon Mobil stouply o 1,3 procenta. Naopak akcie maloobchodní firmy Safeway po zprávě o jejím převzetí investiční firmou Cerberus Capital Management klesly o 2,2 procenta.

Dolar po údajích o vývoji nezaměstnanosti v USA posílil vůči jenu a smazal většinu svých předchozích ztrát k euru. Zpráva podpořila naději, že centrální banka USA (Fed) nezpomalí omezování svého stimulačního programu. Euro posilovalo po čtvrtečním zasedání měnového výboru Evropské centrální banky a během dnešního evropského obchodování stouplo k dolaru až na nejvyšší hodnotu za dva a půl roku.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3873 USD, když během dne vystoupilo až na 1,3915 USD. K jenu euro vzrostlo o 0,3 procenta na 143,29 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 103,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK