V únoru se dařilo kávě. Cena vzrostla o 50 %

11.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Měsíc únor byl pro obchodníky zajímavý svými velkými pohyby především v sektoru mas a kávy. Káva Arabika zaznamenala růst ceny téměř o 50 procent. Vepřové půlky zdražily ke konci měsíce o limitní pohyby. Komoditní index RICI vzrostl během února o 5,5 procenta. Mírný pokles mezi komoditami zaznamenaly pouze topný olej a plyn.

Cena zlata vzrostla od začátku roku téměř o 10 procent, tedy o 120 dolarů na unci. Období růstu ceny se krylo s obdobím negativních zápůjčních sazeb na zlato GOFO. Dvouměsíční sazba se poslední den v měsíci dostala po 14 dnech opět na nulu. Rostoucí GOFO sazby značí návrat likvidity do mezibankovního trhu se zlatem a potenciální pokles ceny komodity. Čína se podle únorového reportu World Gold Council stala největším spotřebitelem zlata a Indie si i přes boj vlády s importem zlata do země udržela vysokou úroveň spotřeby. Nelegální indické importy se podle organizace World Gold Council díky vládním restrikcím a novým daním na zlato zdvojnásobily. Čínská poptávka po zlatých cihlách a mincích vzrostla meziročně o 38 procent na rekordních 1066 tun a indická o 16 procent na 975 tun.

Produkce ropy v USA se podle Energy Information Administration dostala na 25letá maxima na úrovni 8 miliónů barelů denně, přesto cena v uplynulých týdnech rostla. Přichází sezóna odstávek rafinérií. Na konci měsíce rafinérie pracovaly na 88 procent svojí kapacity, což je nevyšší úroveň za posledních deset let pro toto období. Vysoká úroveň produkce rafinérií společně se zvýšenou poptávkou po topných olejích hnala cenu WTI vzhůru. Cenový rozdíl mezi ropou Brent a WTI se ke konci měsíce snížil na 6 dolaru na barel, což je nejnižší hodnota od 4. října.

V lednu zažila Brazílie jeden z nejsušší a nejteplejších měsíců v historii a až na konci února přišly v Brazílii srážky. Brazílie je hlavní světový producent kávy Arabika, cukru, pomerančového džusu, ale také obilnin, jako jsou kukuřice nebo sójové boby. Obavy, že sucho způsobí 15 procentní zmenšení úrody, vyšponovaly cenu kávy až na úroveň 1,8125 dolaru za libru, což znamená nárůst o téměř 60 procent oproti počátku roku. Podle brazilské vlády mohlo ale dojít v některých částech země až k 45procentnímu poničení úrody.

Cena sójových bobů vzrostla v závěru února až na úroveň 14,44 dolarů za bušl. Sklizeň sóje ohrožují vysoké teploty v Brazílii. Dalším růstovým faktorem je vysoká inflace v Argentině, která zvyšuje neochotu farmářů prodávat úrodu. Odhadovaná sklizeň sojových bobů v Argentině podle organizace Oil World v sezóně 2013-14 dosáhne 85 milionů metrických tun, což je o 4,5 miliónu méně, než byly odhady před měsícem. Celosvětová produkce sojových bobů by měla podle Oil World tento rok dosáhnout 280 miliónů tun, což znamená meziroční nárůst o 4,7 procenta. Soren Schroder, ředitel komoditní společnosti Bunge, očekává, že i přes sucha bude letos ve světě rekordní úroda.

Cena cukru vzrostla následkem sucha o 20 procent a dostala se tak na 5měsíční maxima. Největší světový obchodník s etanolem a cukrem Copersucar snížil svoji předpověď pro úrodu v centrální části Brazílie z 610 na 570 miliónů tun. Odhad švýcarské společnosti Sugar Consultancy předpokládá snížení celkové úrody třtiny o 5 až 10 procent.

Cena vepřových půlek (lean hogs) pokračuje ve strmém růstu, který trvá cca od poloviny února. Vepřové zdražuje hned z několika důvodů. Jednak jím spotřebitelé v USA do jisté míry nahrazují drahé hovězí maso, jehož trh je aktuálně sužován nízkým množstvím jatečního skotu. Dále Rusko zvažuje zrušení zákazu dovozu amerického vepřového masa, ve kterém nebude obsažen Ractopamin, tedy látky urychlující růst svalové hmoty. Doposud platil zákaz pro dovoz veškerého vepřového z USA. Nepříjemný je i smrtelný virus, která zahubil velké množství vepřů na amerických farmách.

Tabulka č. 1: Změna ceny v únoru a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 28.2.
ropa WTI 5,2 101,6 USD za barel
zlato 6,6 1221,6 USD za oz
měď -0,2 3,19 USD za libru
kukuřice 6,8 4,63 USD za bušl
pšenice 8,3 6,02 USD za bušl
káva Robusta 12,8 2 043 USD za tunu
vepřové maso 12,7 106,85 US centu za libru

 

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20140311_colosseum.jpg

Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE