Index PX na pražské burze klesl pod 1000 bodů, NWR spadlo o 9 pct

10.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Pražská burza dnes dále ztrácela a dostala se pod hranici 1000 bodů. Závěrečný hlavní index PX ztratil 1,05 procenta na 991,49 bodu. Oslabila většina titulů, o více než devět procent spadly akcie těžařské firmy NWR. Největší nárůst dnes zaznamenaly cenné papíry petrochemické společnosti Unipetrol, vyplývá z výsledků burzy.

Pražská burza dnes ztrácela o něco více než hlavní světové indexy, pokles indexu PX je ale víceméně v souladu s vývojem ostatních regionálních burz, uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Cena akcií NWR v posledních týdnech značně kolísá. I v minulém týdnu cenné papíry střídavě zlevňovaly a zdražovaly, v pátek uzavíraly týden poklesem ceny o zhruba tři procenta. Dnes NWR v poklesu pokračovala a propad se navíc zrychlil na 9,23 procenta a cena akcie klesla na 11,80 koruny. Hlavním důvodem dnešního poklesu NWR je podle Němého zřejmě pokračující pokles cen koksovatelného uhlí, které prohlubují své mnohaleté minimum.

Výrazně se dnes nedařilo také finančním titulům. Akcie Komerční banky klesly o 2,08 procenta na 4670 koruny a Erste Group Bank o 1,41 procenta na 683,50 koruny. Akcie pojišťovací skupiny VIG oslabily o 1,62 procenta na 969 korun.

Nejlepší výsledek dnes měly akcie Unipetrolu, posílily o 3,16 procenta na 147 korun.

Dařilo se mj. i akciím tabákové firmy Philip Morris, které vzrostly o 0,68 procenta na 10.999 korun. Ministerstvo financí totiž předložilo novelu zákona o spotřebních daních, který by měla zvýšit cenu krabičky cigaret o tři až čtyři koruny. Novela by měla začít platit ještě letos. Důvodem zvýšení daní je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech.

"Dodatečné zvýšení spotřební daně v letošním roce by mohlo mít negativní dopad do hospodaření koncernu Philip Morris CR, a vytvářet tak dodatečný tlak na pokles dividendy v dalším roce. Ohledně investice do akcií Philip Morris CR tak zůstáváme opatrní. Náš krátkodobý výhled je spíše negativní s ohledem na riziko mírného poklesu dividend v příštích letech," komentoval zprávu analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Kurz české měny k oběma hlavním světovým měnám se ve srovnání s pátečním závěrem stagnoval. K euru byla koruna v 17:15 proti pátečnímu závěru níže o haléř na 27,36 Kč/EUR a k dolaru byla na pátečním kurzu 19,72 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,35 27,36 Kč/USD 19,72 19,72

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK