Americký dolar stagnuje, data z Číny oslabují kanadskou měnu

10.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. března (ČTK) - Americký dolar se dnes na devizových trzích pohyboval bez větších změn. Trhy mimo jiné reagovaly na očekávání, že americký trh práce po mírně povzbudivé zprávě z minulého týdne zrychlí tempo růstu. Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru proti koši šesti hlavních světových měn, se kolem 17:30 SEČ pohyboval bez větších změn na 79,743 bodu.

Dolar vůči jenu přidával asi 0,1 procenta na 103,26 JPY, podobně euro k dolaru bylo vyšší pouze nepatrně a pohybovalo se kolem 1,3880 USD. V pátek přitom jednotná evropská měna k dolaru vystoupila až na nejvyšší hodnotu za dva a půl roku 1,3915 USD, neboť Evropská centrální banka (ECB) minulý týden přechodně utlumila očekávání, že učiní další kroky na podporu růstu v eurozóně.

Ztráty k americkému dolaru dnes utrpěl australský a kanadský dolar, který každý odepsal až polovinu procenta. Uškodila jim víkendová zpráva čínského celního úřadu, podle které tamní vývoz v únoru nečekaně silně klesl. Pokles dosáhl 18,1 procenta, což podle agentury Reuters podtrhuje riziko dalšího oslabení v druhé největší světové ekonomice. Právě Čína je přitom hlavním tahounem růstu globální ekonomiky.

Kolem 18:00 SEČ americký dolar vůči dolaru kanadskému přidával asi 0,1 procenta na 1,1100 CAD. Australská měna vůči americkému dolaru vykazovala pokles zhruba o 0,4 procenta na 0,9021 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK