Americké akcie dál klesají, oslabují je obavy o Čínu

12.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Americké akcie dnes pokračují vesměs v poklesu a širší index S&P 500 ztrácí už třetí den po sobě. Wall Street oslabují prohlubující se obavy z útlumu čínské ekonomiky a z vývoje kolem Ukrajiny.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (17:00 SEČ) ztrácel 0,1 procenta a pohyboval se kolem 16.329 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval téměř 0,2 procenta na 1864 bodů, zatímco úhrnný index technologického trhu Nasdaq 0,1 procenta přidával a byl na zhruba 4313 bodech.

Obavy o čínskou ekonomiku zvýšil pokračující pokles cen mědi na londýnské burze, což je zástupný indikátor zdraví čínské ekonomiky jakožto největšího odběratele tohoto nejvyužívanějšího průmyslového kovu. Také poslední makroekonomické údaje potvrzují pokračování útlumu druhé největší ekonomiky světa. Navíc minulý týden vyhlásila první čínská firma neschopnost splatit dluhopis v domácí měně.

Investoři v závěru období čtvrtletních firemních výsledků sledují zahraničněpolitický vývoj, zejména události kolem Ukrajiny. Index S&P 500 od pátečního vzestupu na nový rekord klesá a na obzoru zatím není katalyzátor, který by jej dostal výše, řekli analytici agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK