Obavy o Čínu oslabují komoditní měny, sílí japonský jen a frank

12.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. března (ČTK) - Obavy z útlumu čínské ekonomiky a z vývoje na Ukrajině dnes oslabovaly rizikovější měny zemí, které jsou velkými vývozci surovin, což je například Austrálie, Chile nebo Jihoafrická republika. Posiloval naproti tomu japonský jen a švýcarský frank, tedy měny, které se v nejistých dobách považují za bezpečné útočiště.

Japonský jen odpoledne vůči dolaru přidával asi 0,3 procenta na zhruba 102,75 JPY, vůči euru získával 0,1 procenta na 142,67 JPY. Švýcarský frank vůči dolaru přidával 0,3 procenta a vůči euru 0,1 procenta.

Minulý týden vyhlásila první čínská společnost neschopnost splácet domácí dluhopis, což ještě zesílilo obavy ze zpomalování růstu druhé největší ekonomiky světa a její poptávky po mědi a dalších komoditách. Ukrajinská krize pak investory přiměla snížit objem aktiv v rizikovějších měnách.

Chilské peso sestoupilo vůči americkému dolaru o zhruba 0,3 procenta na téměř pětileté minimum. Australský dolar vůči dolaru americkému oslabil o 0,1 procenta a jihoafrický rand se propadl o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK