Shrnutí týdne: Napětí před referendem na Krymu roste

14.03.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Překvapivý vývoj ukrajinsko-ruských vztahů po svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče znatelně zvyšuje geopolitické riziko. Ohrožena je nejen …

Překvapivý vývoj ukrajinsko-ruských vztahů po svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče znatelně zvyšuje geopolitické riziko. Ohrožena je nejen bezpečnostní stabilita v regionu, ale také v poslední době relativně dobré rusko-americké vztahy. Některé komodity jako palladium nebo pšenice již prokázaly, že jsou na dění v značně citlivé. Klíčové je datum 16. března, kdy Autonomní republika Krym vyhlásila referendum, které by mělo dopadnout připojením k Ruské federaci. Většina mezinárodního společenství avizovala, že výsledky referenda neuzná.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za minulý týden vzrostl méně, než byl předpoklad analytiků a dosáhl 315 000. Tempo růstu žádostí klesá třetí týden za sebou. Pozitivně dopadla i data maloobchodních prodejů, které v únoru vzrostly o 0,3 procenta. Po pondělních informacích o 19 % propadu čínských exportů v únoru přišla pozitivní zprava z největšího světového automobilového trhu.= tohle je divná věta. Podle čínského svazu výrobců automobilů (CAAM) se prodej osobních automobilů v Číně v únoru zvýšil meziročně o 18 procent na 1,31 milionu kusů. V lednu bylo tempo růstu 7 procent.

Cena zlata v reakci na ukrajinskou krizi překonala hranici 1360 dolarů za unci a dostala se tak na šestiměsíční maxima. Trhy reagují na pokračující napětí na Krymu a 19 procentní propad čínských exportů v únoru. Zápůjční sazby na zlato GOFO míří do záporného teritoria. Ty značí nedostatek likvidity fyzického zlata na mezibankovním trhu a v uplynulých měsících fungovaly jako indikátor období růstu ceny kovu.

Cena mědi pokračovala v dramatickém propadu. Jednalo se o reakci na známky zpomalující se ekonomického růstu od Francie po Čínu, jež je největším spotřebitelem zmíněného kovu na světě. Poprvé od června loňského roku klesla cena mědi na burze Comex pod úroveň 300 centů za váhovou libru. Francouzská průmyslová produkce v průběhu měsíce ledna neočekávaně oslabila, a to již podruhé v řadě. K tomu se dle včerejší zprávy přidal únorový pokles podnikatelské důvěry tamtéž. V Číně celkový objem exportu v průběhu února klesl na nejnižší úroveň od roku 2009. Od počátku letošního roku cena mědi na burze Comex ztratila již 14 %, nejvíce mezi 34 komoditami sledovanými agenturou Bloomberg. Dle odhadu Barclays Plc dosáhne přebytek mědi v letošním roce 81 tisíc metrických tun.

Množství zásob ropy v USA se v minulém týdnu zvedlo o 6,2 milionu barelů. Průměrný předpoklad oslovených analytiků agenturou Bloomberg byl v úrovni růstu o 2,1 milionu barelů. Zásoby tak rostou osmý týden v řadě. Cena ropy WTI reaguje poklesem. Ze svých půlročních maxim, kterých bylo dosaženo začátkem března, cena ropy klesla již o více než 6 %t. Vláda USA nabídne na trzích 5 miliónů barelů ropy z nouzových rezerv státu. Podle komentáře Reuters se jedná o politické gesto vůči Rusku, že USA mají prostředky, kterými mohou srazit cenu ropy.. U.S. Strategic Petroleum Reserve (SPR) má ve svých zásobách objem ropy, která pokryje současnou úroveň amerického importu ropy na 80 dní. EU se v rámci obchodních rozhovorů s USA snaží dosáhnout dohody, která by umožňovala dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG). Ropu ani plyn totiž podle současné legislativy s výjimkou Kanady není možné z USA vyvážet.

Stovky vládních libyjských ozbrojenců se shromáždilo v městě Sirtě na pobřeží Libye, aby se připravily převzít zpět kontrolu nad klíčovými ropnými terminály, které kontrolují rebelské síly pod vedením Ibrahima Jadrana. Rebelům se podařilo minulý týden naložit 230 000 barelů na severokorejský tanker. Podle Financial Times čítají síly Ibrahima Jadrana pouze okolo 200 můžu, přesto se jim již od července daří kontrolovat klíčové ropné terminály Ras Lanuf, al-Sidra a Brega. Produkce ropy v Libyi se díky rebelům snížila na polovinu.

Cena pšenice oslabila z pětiměsíčních maxim po statistikách exportu amerického ministerstva zemědělství. Exportéři pšenice reportovali, že v týdnu, který skončil 6. března, exportovali pouze 476 918 metrických tun, což je propad o 14 % oproti předchozímu týdnu a 46 procentní meziroční propad. Export kukuřice v tom samém období propadl z 1,52 miliónu tun na 683 416 tun.

Sklizeň sóji obchodované na komoditní burze CME by měla vzrůst o 6 % na 86,5 metrických tun ve srovnání s rokem 2013. Od roku 2000 Brazílie zdvojnásobila produkci sóji a díky tomu v uplynulém roce připravila o prvenství ve sklizni sóji USA. Poptávka Číny, největšího světového importéra sóji, by se měla v letošním roce zvýšit o 5 milionů tun na minimální objem 30 milionů tun brazilských sójových bobů. Dle amerického ministerstva zemědělství (USDA) lze očekávat sklizeň sóji za období 2013-2014 v Brazílii na hodnotě 88,5 milionů tun oproti předchozímu roku, kdy úroda činila 82 milionů tun.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE