Shrnutí týdne: Rusko definitivně připojilo Krym

21.03.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena amerických vládních dluhopisů propadla během středeční obchodní seance téměř o jeden bod z 124,46 na 123,4 a požadovaná výnosnost vzrostla …

Cena amerických vládních dluhopisů propadla během středeční obchodní seance téměř o jeden bod z 124,46 na 123,4 a požadovaná výnosnost vzrostla o 0,1 % v reakci na první projev guvernérky Fedu Janet Yellenové. Fed ohlásil snížení objemu odkupu dluhopisů v rámci QE3 z 65 miliard dolarů měsíčně na 55 miliard měsíčně. Fed plánuje zvednout klíčové úrokové míry na 1 procento ke konci roku 2015 a na 2,25 na konci roku 2016. Ze závěrů FOMC také plyne, že Fed hodlá místo nezaměstnanosti sledovat „širokou paletu nástrojů“. Dubnové zlato na zmíněné informace reagovalo poklesem a na CME uzavřelo o 1,3% níže.

Německý institutu ZEW zveřejnil statistiku důvěry analytiků a investorů v německou ekonomiku. Index sledující jejich očekávání klesl z únorových 55,7 bodu na 46,6 bodu. Pro celou eurozónu index klesl na 61,5 bodu z 68,5 bodu. Faktory, které ovlivňují v posledních měsících sentiment negativně, jsou především situace na Krymu a obavy o vývoj čínské ekonomiky.

Cena ropy Brent i WTI reagovala růstem na ruské dokončení anexe území Krymu. Na trzích panuje obava, že by se prezident Putim mohl rozhodnout připojit další ukrajinská území přes víkend. USA uvalily během čtvrtka dodatečné sankce na Rusko, které se týkají ekonomických subjektů blízkých prezidentu Putinovi.

Američtí republikáni reagovali na současnou situaci kolem Ruska a Ukrajiny představením nové legislativy k urychlení schválení programu pro více jak 20 exportních terminálů zemního plynu. Rusko již dvakrát od roku 2006 omezilo dodávky této komodity na Ukrajinu a zároveň poskytuje 30 % plynu pro Evropu prostřednictvím potrubí křižující Ukrajinu. Podle W. Frohnhoefera, analytika ze společnosti BTIG LLC, Ukrajina může dát signál Rusku smluvním vztahem na plyn s USA na období následujícího roku či dvou let.

Futures na pšenici vyskočily na deseti měsíční maxima díky předpovědi chladného a suchého počasí, které snižuje sklizňový potenciál ve Spojených státech amerických, světovou jedničku v exportu této komodity. Po zbytek března zůstanou téměř 2/3 pšenice v oblasti Jižních plání bez vláhy, dle včerejšího vyjádření společnosti Commodity Weather Group LLC. Cena pšenice s dodáním v květnu uzavřela včerejší obchodní seanci na úrovni 715,75 centů za bušl, tedy o 3,4 % výše oproti předchozímu dni. Včerejší nárůst ceny této komodity byl největší za poslední týden.

Cena sojových bobů na burze Chicago Board of Trade vzrostla na začátku týdne o 3,6 %. Američtí exportéři expedovali v týdnu, který končil 13. března, třikrát více sojových bobů než před rokem. Čína akceleruje nákupy sóji, aby předešla výpadkům dodávek, které se udály minulý rok. Amerického exportu mířilo do Číny 55 %. Americké zásoby sóji budou na konci srpna podle amerického ministerstva zemědělství na úrovni 145 miliónu bušlů, což je o 5 miliónu méně než ministerstvo odhadovalo v únoru.

Káva ve čtvrtek zaznamenala největší dvoudenní propad od roku 2010 díky dešťům v Brazílii, což pomohlo tam, kde předtím vlna sucha zničila sklizeň. Toto sucho vedlo k navýšení cen této komodity téměř o 60 % v tomto roce. Společnost MDA Weather Services předpověděla, že v nadcházejících pěti dnech by měla dorazit studená fronta, která s sebou přinese přeháňky v oblasti brazilské Parana a Sao Paula. O víkendu by také mělo pršet v Minas Gerais, což je brazilský stát produkující nejvíce kávy.

Kakao oslabilo díky výhledu vyšší produkce. Farmáři v brazilském státě Bahía, který je z hlediska pěstování této komodity v Brazílii nejvýznamnější, očekávají v letošním roce výrazně lepší úrodu než v roce předchozím. Konkrétně by díky lepšímu počasí mohla být úroda až o 44% vyšší. Je to překvapující, protože ještě nedávno byl obecný předpoklad, že letošní úroda spíše o něco klesne. Na trhu tak bude přeci jen o něco více kakaa, ale ani to nezmění fakt, že již druhým rokem poptávka převýší nabídku.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE