Vývoj poměru ceny zlata stříbra je zajímavý indikátor

21.03.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Poměr ceny zlata a stříbra (cena zlata / cena stříbra = GSR) se od roku 1987 pohyboval v rozmezí od 14,14 do 99,76. Průměrná hodnota GSR v tomto …

Poměr ceny zlata a stříbra (cena zlata / cena stříbra = GSR) se od roku 1987 pohyboval v rozmezí od 14,14 do 99,76. Průměrná hodnota GSR v tomto období byla 27,28. Stříbro je podle geologických odhadů společnosti Jefferson Lab zhruba 19 krát vzácnější v zemské kůře než stříbro. Dnešní hodnota (20. 3. 2014) je 65,23. Pokud by se mělo GSR vrátit ke svému dlouhodobému průměru, tak by cena stříbra musela vzrůst až na hodnotu 50 dolarů za unci stříbra – za předpokladu, že by nedošlo ke změně ceny zlata.
Zatímco zlato propadlo na ceny z roku 2010, tak stříbro se dostalo až na úrovně z roku 2008. Od začátku roku 2011 GSR stabilně roste. GSR se tak dostala na stejné úrovně, které předcházely největšímu býčímu trhu naší doby jak na zlatě, tak na stříbře. Zajímavé je, že v posledních letech nebyl propad GRS doprovázen propadem ceny zlata ale naopak jeho růstem. To znamená, že silné býčí trhy na zlatě byly doprovázeny ještě silnějšími býčími trhy na stříbře.

Graf 1: Vývoj ceny zlata a stříbra (pravá osa) v amerických dolarech za unci a poměr těchto dvou cen (Zdroj: Bloomberg)

V minulosti se ale GRS opakovaně dostal až na 15 unci stříbra za unci zlata, takže prostor pro růst ceny stříbra je značný.
Graf 2: Historický pohled na poměr ceny zlata a stříbra (Zdroj: Macrotrends.net)

Že by poměr ceny stříbra a zlata měl být menší, napovídají také údaje o světové těžbě, rezervách a hustotě prvku v zemské kůře (zdroj: USGS).

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE