ČEZ dnes na burze v reakci na Babišova slova přidal přes pět pct

24.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Akcie energetické firmy ČEZ dnes po slovech ministra financí Andreje Babiše (ANO) o vyšší dividendě posílily o 5,08 procenta na 569 korun za kus. Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera se tak pro dnešek staly nejvýdělečnějším titulem v rámci celoevropského indexu Euro Stoxx 600. Pražský burzovní index PX ale dnes přesto klesl o 0,12 procenta na 1391,28 bodu, protože finanční tituly naopak ztrácely. Erste Group Bank odepsala 2,09 procenta, Komerční banka 1,16 procenta a pojišťovna VIG 2,13 procenta.

Ministr financí Babiš podle dnešních Hospodářských novin navrhl, aby ČEZ vyplatil celý loňský zisk akcionářům. Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní 70procentní podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni. Akcie ČEZ na Babišův návrh reagovaly růstem. "Prozatím se však jedná pouze o návrh ministra financí, který bude muset ještě dle slov premiéra vláda prodiskutovat, a to i s ohledem na plán investic společnosti," uvedl Frayer.

Většina akcií v pražském indexu však v souladu s náladou na evropských trzích klesala. Nejvíc dnes ztrácely akcie mediální společnosti CME, oproti pátečnímu závěru jsou o 6,77 procenta slabší.

Index PX oslabil zhruba o desetinu a podle Pavola Mokoše dnes pražský trh před většími ztrátami uchránily pražskou burzu právě akcie ČEZ. Zaznamenaly největší vzestup od konce října minulého roku, dodal analytik.

"Ministerstvo financí nelení a snaží se hledat příjmy do státní kasy všude, kde je to možné. Po penězích, které byly uložené na účtech České národní banky, si dnes resort Andreje Babiše posvítil na společnost ČEZ," komentovala Babišův úmysl Markéta Šichtařová z Next Finance.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes řekl, že politika výplaty dividend společnosti ČEZ musí být posouzena ve vztahu k investicím ČEZ, tedy i dostavbě Temelína. Výplata dividend v jednom roce ale podle něj není něco, co může znemožnit dostavbu Temelína.

Koruna dnes v 17:30 posilovala k euru i dolaru o dva haléře.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:30 Kč/EUR 27,46 27,44 Kč/USD 19,92 19,90

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK